Važni datumi u godini
SVJETSKI DAN LJUBAZNOSTI ■ 13. STUDENOGA ■
Ljubaznost povećava sreću
objavljeno: 13. studenoga 2018.

… a posljednjih nekoliko godina sve veću popularnost ima u Italiji te u Ujedinjenom Kraljevstvu. Građani San Francisca slave ga masovnim plesom. Tim danom ljude se želi potaknuti na to da zanemare različitosti na temelju religije, nacije ili rase.  Ljubaznost prema drugima, tvrde psiholozi – povećava sreću. [ Izvor: mnovine.hr | magazin.hrt.hr ]

AKTIVNOSTI:

  • INTEGRIRANI DAN:

Za motivaciju ćemo obraditi/ponoviti pjesmu Četiri najvažnije male riječi [ Aleksandar Kalmar ] iz HRVATSKOG JEZIKA, a iz GLAZBENE KULTURE pokušati ju uglazbiti [ glazbeno stvaralaštvo ] i napraviti koreografiju [ tjeloglazba ].

Na Satu razrednika razgovarat ćemo o ljubaznosti  [ GOO – Društvena i Ljudsko-pravna dimenzija ] i na satu Likovne kulture napraviti listiće Uzmi besplatan osmijeh, koje ćemo zalijepiti na različita mjesta po školi [mi smo ih zalijepili na vrata učionica, svih ureda i ostalih prostorija u školi i vrlo brzo smo svi u školi hodali s osmijehom na licu i papirićem u džepu].

Još je jedna aktivnost koja je izvrsna za obilježavanje ovoga dana [ i za razvijanje empatije općenito ] Tajni prijatelj: na papiriće se napišu imena svih učenika pa ih izvlače [ ako izvuku svoje ime, vraćaju papirić i izvlače novi ].

Zadatak je biti „tajni prijatelj” onome čije je ime dijete izvuklo [ pomaganje, posuđivanje…], ali bez odavanja.

SVRHA JE da se učenici osjećaju osnaženi, jer znaju da netko pazi na njih isto kao što oni paze na nekoga. Na kraju dogovorenoga razdoblja [tjedan/mjesec/po dogovoru] na Satu razrednika otkrivamo tajne prijatelje uz refleksiju: jesmo li mogli dokučiti tko je kome bio tajni prijatelj, kako je obavio svoj zadatak

Ako se djeci aktivnost sviđa [ što je u pravilu slučaj ], može se provoditi kontinuirano [ naravno, svaki se put izvlače novi tajni prijatelji ].

………

Piše Melita POLIĆ, učiteljica savjetnik | OŠ Jurja Dalmatinca, Šibenik

Ima 30 godina radnog iskustva; voditeljica Županijskog stručnog vijeća  učitelja razredne nastave Šibensko-kninske županije  od 2006.; autorica županijske slikovnice Korak kroz Šibensko-kninsku županiju | Misli vodilje u radu: život nije podijeljen na predmete [integrirana   nastava)]; cijeli je svijet učionica [cjeloživotno formalno i neformalno učenje] te prvenstveno odgajati, a onda i obrazovati.