Važni datumi u godini
22. TRAVNJA ■ DAN PLANETA ZEMLJE ■
Naša majčica Zemlja
objavljeno: 20. travnja 2019.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje obilježava od 1990. godine uz veliki angažman udruga za zaštitu okoliša i prirode. Ovim se danom želi skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji. Naglim razvojem industrije i porastom potrebe za energijom dolazi do otpuštanja velikih količina otrovnih tvari u atmosferu i zagađenja Zemlje. Također se želi potaknuti ljude na to da ponovo uspostave kontakt s prirodom i postanu svjesni ekološke krize. U Hrvatskoj se reciklira tek oko 10 posto otpada, dok je prosjek EU 27 posto. Do 2021. godine plan je Europske unije dostići 50 posto.

Nastavimo li s ovako golemom upotrebom plastike, predviđanja su da će ona do 2050. godine premašiti količinu ribe u svjetskim morima. Upravo će se zato od 2021. godine u EU zabraniti jednokratni plastični proizvodi poput plastičnih štapića za uči, plastičnog pribora za jelo, laganih plastičnih vrećica, slamki i dr.

Djecu je jako bitno educirati o recikliranju već u najranijoj dobi. Svi trebamo biti svjesni kolika odgovornost leži na nama, za budućnost naših naraštaja.

AKTIVNOSTI:

Kao motivacija i uvod za Dan planeta Zemlja mogu nam poslužiti sljedeće edukativne slikovnice – SPASIMO ZEMLJU u izdanju Školske knjige.

Obilježavanje ovoga dana možemo provesti i uz niz aktivnosti:

  •  potaknuti učenike na recikliranje u što većoj količini. Možemo sami izraditi spremnike za odvajanje otpada i postaviti ih u učionice i školske hodnike
  • pokrenuti neku ekološku akciju uređenja školskog dvorišta, naselja ili sadnje cvijeća
  • izraditi reklamne letke, filmove, plakate koji bi osvijestili ostale učenike o odgovornijem ekološkom ponašanju
  • upoznati učenike i s pismom (ili dijelovima pisma) indijskog poglavice Seatlea koji nam govori o važnosti prirode oko nas. Možda ih taj tekst potakne na razmišljanje o potrebi ekologije.
  • u nižim razredima izrađivati različite skulpture od materijala koji nam više ne trebaju i onda napraviti izložbu

  • organizirati razna predavanja o zaštiti okoliša.

Prošle smo godine u našoj školi imali predavanje o recikliranju stakla. Posjetila nas je staklopuhačica Ivanka Pašalić i predstavila nam svoj zanimljiv rad sa staklom. Nakon toga su djeca imala priliku provjeriti svoje znanje u online kvizu u kojem i vi možete sudjelovati

…………

Piše Vjekoslava BIBIĆ ŠTULA, učiteljica mentorica | OŠ Bukovac, Zagreb | Više od deset godina radi u OŠ Bukovac. Svaki joj je dan u školi novi izazov. Misli vodilje u radu > Uči se cijeli život (cjeloživotno učenje) | Svako je dijete posebno | Svako dijete može uspjeti, samo treba vjerovati u njega.