Važni datumi u godini
OŠ JURJA BARAKOVIĆA RAŽANAC
Obilježili Međunarodni dan darivanja knjigom
objavljeno: 19. veljače 2021.

Da i posebna situacija s koronavirusom, koja je zahvatila cijeli svijet, ne može pokolebati dječje srce da misli na drugu djecu darujući ih i tako ih uveselivši pokazali su učenici razredne nastave Matične škole Jurja Barakovića Ražanac koji su u sklopu nacionalne kampanje „Čitaj mi!“ pod sloganom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj” .

Na posebno su dirljiv način obilježili Međunarodni dan darivanja knjigom tako da su se odrekli svojih najdražih slikovnica.

Knjižničari u Hrvatskoj šesti put obilježavaju ovaj dan organizirajući prikupljanje slikovnica, a oni su se ove godine prvi put pridružili akciji.

Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače i volonterski je projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju i darivanju kod djece te ih potaknuti da više čitaju. Darujući svoju knjigu ili slikovnicu drugom djetetu, uz objašnjenje zašto to radi i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti, dijete uči kako je lijepo i važno pomagati.

U Hrvatskoj svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu i dječju knjigu što, prije svega, znači poziv na akciju jer siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegova potencijala (istraživanje UNICEF-a provedeno 2012. godine u kojem je sudjelovao 1 621 roditelj).

U sklopu prve nacionalne kampanje „Čitaj mi!“,koja promiče čitanje naglas djeci od rođenja, odučili su sakupljati slikovnice te ih pokloniti Klinici za dječje bolesti Zagreb te im na taj način omogućiti da putujući maštom ugodnije provedu boravak u bolnici. U realizaciji su im pomogle školska knjižničarka Danijela Petani i njihove učiteljice Ljubica Miletić, Ivana Jović i Ana Zekanović.

     Da realizacija protekne uspješno i da darovane slikovnice stignu na pravu adresu i izmame dječji osmijeh, svesrdno je priskočila u pomoć gospođa Vesna Leiner, muzejska savjetnica, pedagoginja iz Muzeja grada Zagreba.

     S veseljem i srcem punim ljubavi učenici su poslali prikupljene slikovnice vjerujući da će i sljedeće godine na ovaj način razveseliti neko dijete. [ Piše: Ana Zekanović, dipl. uč.]