Važni datumi u godini
■ OŠ MARIJE I LINE, UMAG ■
Obilježili smo i ovogodišnji Dan jabuka
objavljeno: 27. studenoga 2023.

U svojoj školi svake godine 20. listopada obilježavamo Dan jabuka. Cilj je da učenici nauče kako su jabuke zdrave i da nauče kako svakodnevno možemo konzumirati jabuke.

 Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka mogu spriječiti mnoge zdravstvene poteškoće i oboljenja. Ujedno, jabuke sadrže malo kalorija i jako puno vitamina, a jačaju srce i snižavaju kolesterol.

U svom smo razredu Dan jabuka obilježili cijeli nastavni dan integrirajući ga u sve nastavne predmete. Na satu razrednika započeli smo s pričom o važnosti jabuka razgovarajući o svim njihovim dobrobitima. Zatim su učenici na papirima napisali i nacrtali zašto vole jesti jabuke. Ustanovili smo da su jabuke učenicima uglavnom omiljeno voće koje najčešće konzumiraju kod kuće. Nabrojali smo neke važne sorte jabuka. Učenici su probali dvije sorte jabuka.

Učenici trećeg razreda imali su zadatak pročitati pjesmu Jabuke Luke Paljetka i pisano odgovoriti na nekoliko postavljenih pitanja. Ujedno smo ponovili što je to pjesma, koliko pjesma ima strofa i stihova. Učenici su nakon toga prepisali pisanim slovima pjesmu Jabuke na komad papira ukrašavajući ga po želji. Slijedilo je izražajno čitanje pjesmice pred razredom.

Učenici četvrtog razreda trebali su pročitati priču o Čarobnom stablu jabuke nakon čega su podcrtavali sve imenice iz priče. Podcrtavši imenice, trebali su imenicama odrediti rod i broj. Učenici su radili u parovima, a na zajedničkom su papiru napisali sve imenice u tablici s podjelom na rod i broj.

Učenici četvrtog razreda na satu su Likovne crtali jabuku olovkom promatrajući ju dok su učenici trećeg razreda slikali ugljenom i kredom jesensku košaru koja se nalazila na stolu. U jesenskoj se košari nalazila i kraljica voća, jabuka, i ostalo jesensko voće i povrće koje raste u našem zavičaju (tikve, bundeve, kivi, grožđe, graničice masline…).

Na kraju je uslijedio slađi dio cijelog dana. Na izvannastavnim aktivnostima moji su školarci imali priliku samostalno napraviti pite od jabuke. Najprije su svi učenici dobro oprali ruke, a zatim smo krenuli na posao. Podijeli smo se u manje timove. Dok je prvi tim gulio jabuke, drugi ih je tim ribao u jednu posudu. Nakon što smo ogulili i izribali desetak jabuka, u jabuke smo dodali šećer, vanilin šećer i jednu žlicu cimeta. Na kupovne kore stavili smo jednu žlicu ulja pa su učenici rasporedili smjesu jabuka po tijestu. Ukupno smo napravili osam pita od jabuka. Najteži je dio bio čekati da se pite ispeku i ohlade kako bismo ih mogli pojesti.

Radeći pitu od jabuka, svi su učenici aktivno sudjelovali i to im je bio omiljen dio dana. Svojom smo poslasticom od jabuka počastili ostale učenike i učitelje te roditelje koji su došli po učenike nakon nastave.

 NAPISALA: Sara Majdak, mag. prim. educ., učiteljica razredne nastave | OŠ Marije i Line, Umag ■