Važni datumi u godini
SVJETSKI DAN OCEANA ■ 8. LIPNJA ■
Ocean života…
objavljeno: 7. lipnja 2019.

Na Svjetski dan oceana javnost se upoznaje s utjecajem ljudskog djelovanja na oceane te poziva na aktivnije uključivanje u projekte održivog upravljanja svjetskim oceanima.

Ocean prekriva goleme dimenzije Zemlje, čak 71 posto Zemljine površine. Razlikujemo Arktički, Atlantski, Indijski, Tihi i Južni ocean, a zajedno čine Svjetski ocean. Naše Jadransko more, kao dio Sredozemnog mora, također je njegov dio.

Ocean ima veliku ulogu ljudi u životu na Zemlji. Zdravi svijet u oceanu jako je bitan za naš opstanak.

Ocean nam je jako važan, jer…

✿  nas hrani

✿ regulira klimu

✿ proizvodi velik dio kisika koji udišemo

✿  dom je za veliki dio biljnog i životinjskog svijeta

✿ daje nam važne lijekove.

 Kako bismo oceane osigurali, zaštitili i sačuvali za buduće generacije, Svjetski dan oceana prilika je za razmišljanje o tome što oni znače za nas. Obilježavanje ovog dana prilika je i za upoznavanje i otkrivanje bogatstava raznolikih staništa oceana, našeg utjecaja na njih te za poticanje promjene prema oceanima. [ Izvori: hr.n1info.com | worldoceansday.org ]   

AKTIVNOSTI:

  • INTEGRIRANI DAN

U prvom i drugom razredu za motivaciju nam može poslužiti Moja mala enciklopedija Larousse (Na morskoj obali i Dupini i kitovi)

a u trećem i četvrtom to može biti knjiga More autorice Mirande Krestovnikoff. Nakon pročitanih slikovnica i knjiga, djeca se mogu prisjetiti još nekih priča u kojima se spominju mora, oceani ili morske životinje.

Djeca mogu napraviti svoje male razredne enciklopedije zaštićenih vrsta životinja koje obitavaju u Jadranskom moru, ali i u drugim svjetskim morima.

Jako je bitno djeci osvijestiti racionalno korištenje plastike u svakodnevnom životu i koliko zapravo plastika šteti oceanima i životu u njima. Djecu treba poticati na uporabu platnenih vrećica. S djecom se mogu izraditi (sašiti) platnene vrećice za voće i povrće te ih oslikati. Na taj način uvelike možemo smanjiti uporabu plastičnih vrećica. O tome govori i film …

Na satu likovne kulture možemo izraditi zajedničke panoe morskog dna koristeći se različitim tehnikama i materijalima.

 

https://iheartcraftythings.com/creative-ocean-crafts.html

Postoji i međunarodna stranica Svjetskog dana oceana na kojoj možemo doznati niz zanimljivosti vezanih za obilježavanje ovoga dana. [ Izvor: worldoceansday.org

Živite li pokraj mora, može se organizirati akcija čišćenja plaže. Za sve koji nemaju tu mogućnost možemo dati djeci domaću zadaću tijekom ljetnih praznika. Ako će ići na ljetovanje neka svaki dan s plaže pokupe barem dva komada plastike. Jer, samo zajedničkim, malim djelima možemo puno postići u očuvanju naših mora i oceana.

…………

Piše Vjekoslava BIBIĆ ŠTULA, učiteljica mentorica | OŠ Bukovac, Zagreb | Više od deset godina radi u OŠ Bukovac. Svaki joj je dan u školi novi izazov. Misli vodilje u radu > Uči se cijeli život [cjeloživotno učenje] | Svako je dijete posebno | Svako dijete može uspjeti, samo treba vjerovati u njega.