Važni datumi u godini
♦ DAN PLANETA ZEMLJE 2024. ♦
Planet protiv plastike
objavljeno: 22. travnja 2024.

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja kako bi se podignula svijest o važnosti očuvanja okoliša i prirodnih izvora. Taj je dan posvećen promicanju ekološke svijesti i aktivnosti kojima se potiče očuvanje okoliša kao što su čišćenje plaža, sadnja drveća, smanjenje emisija stakleničkih plinova i slično. To je prilika za ljude diljem svijeta da se uključe u akcije kojima se podržava zaštita našeg planeta i stvore pozitivne promjene za buduće generacije.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje potaknuto je inicijativom američkog senatora Gaylorda NELSONA. Nelson je bio zabrinut zbog toga što politička pozornost nije bila dovoljno posvećena zaštiti okoliša, pa je želio podići svijest javnosti o važnosti očuvanja prirode.

Stoga je 22. travnja 1970. godine organizirao prvi Dan planeta Zemlje u Sjedinjenim Američkim Državama što je rezultiralo masovnim prosvjedima i aktivnostima diljem zemlje. Otad se svake godine na taj dan organiziraju različite aktivnosti diljem svijeta kako bi se podignula svijest o važnosti zaštite okoliša i prirode. Hrvatska obilježava Dan planeta Zemlje od 1990. godine.

Tema Dana planeta Zemlje može varirati svake godine ovisno o trenutačnim globalnim ekološkim izazovima i prioritetima. Dan planeta Zemlje u 2024. godini posvećen je inicijativi čiji je krajnji cilj smanjenje proizvodnje plastike 60 % do 2040. godine.

Plastika je ozbiljna prijetnja ljudskom zdravlju, opasna poput klimatskih promjena. Razgradnjom plastike u mikroplastiku nastaju otrovne kemikalije koje kontaminiraju našu hranu i izvore vode te cirkuliraju kroz zrak koji udišemo. Proizvodnja plastike narasla je na više od 380 milijuna tona godišnje. U posljednjih deset godina proizvedeno je više plastike nego u cijelom 20. stoljeću!

Kako bi se postiglo smanjenje plastike 60 % do 2040. godine, ciljevi EARTHDAY.ORG-a su:

buđenje svijesti o šteti koju plastika čini zdravlju ljudi, životinja i cjelokupnoj biološkoj raznolikosti i zahtjevi da se provode dodatna istraživanja o zdravstvenim posljedicama njezine uporabe uključujući objavljivanje svih informacija vezanih za njezine štetne učinke

postupno ukidanje svih vrsta plastike za jednokratnu upotrebu do 2030. i poštovanje Ugovora Ujedinjenih naroda o onečišćenju plastikom 2024.

ulaganje u inovativne tehnologije i materijale za izgradnju svijeta bez plastike.

zahtjevne politike koje dokidaju uporabu golemih količina plastike.

Više o tome zašto je tema Dana planeta Zemlje u 2024. godini „Planet vs. Plastics” PROČITAJTE OVDJE.

O samoj kampanji smanjenja uporabe plastike i korisnim materijalima za radionice

DOZNAJTE VIŠE OVDJE.

Više o primjeru dobre školske prakse obilježavanja Dana planeta Zemlje PROČITAJTE OVDJE.

PRIMJERI ZABAVNIH AKTIVNOSTI za djecu u povodu Dana planeta Zemlje.