Važni datumi u godini
SVJETSKI DAN PLESA ■ 29. TRAVNJA ■
Ples – zajednički jezik koji prevladava sve prepreke
objavljeno: 29. travnja 2019.

…unaprijediti kognitivne sposobnosti (koncentraciju, pamćenje), povećati samosvijest i samopouzdanje te poboljšati raspoloženje i kvalitetu sna. [ Izvor: studentski.hr

Međunarodni plesni odbor (International Dance Committee) koji djeluje pri svjetskom ITI-ju, u svrhu stvaranja okvira za dijalog i suradnju velike svjetske plesne zajednice te promicanja plesne umjetnosti, 1982. godine ustanovio je Svjetski dan plesa koji se svake godine obilježava 29. travnja, na rođendan jednog od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea, začetnika modernog baleta.

Hrvatska se nekoliko puta pokušala pridružiti međunarodnom slavlju, ali tek od 1999., kad akciju pokreće neformalna plesna grupa LLINKT!, Dan plesa kontinuirano se obilježava i u našoj zemlji te postaje priznatim i općeprihvaćenim događajem. Plesni odbor Hrvatskog centra ITI, koji je osnovan u lipnju 2000., preuzeo je organizaciju proslave i prenošenja međunarodne i domaće plesne poruke po Hrvatskoj. [ Izvor: teatar.hr

Ples je zrcalo koje odražava nemoguće koje je učinjeno mogućim. Svi ga mogu dotaknuti, čuti, osjetiti i doživjeti. Ne samo da govori mnogo o nama, već pokretom i plesom sami govorimo i ono što ne izgovaramo riječima. Svaka rasplesana duša, mlada, starija, osoba s određenim poteškoćama stvara i preobražava ideje u pokretnu umjetnost koja mijenja život. Četiri su temeljne faze učenja koje prolaze sudionici u strukturiranom terapijskom plesnom programu: zagrijavanje, osvješćivanje vlastite tjelesnosti, komunikacija u grupi i plesovi.

  • Glazba kao dio plesa

Suvremena psihoterapija otkrila je da ples ima dvostruki učinak: može uzbuditi i potaknuti emocije ili suprotno – može ih smiriti. Poznato je da glazba pozitivno utječe na ljudsko zdravlje. Opuštajuća glazba, sama za sebe, ima ulogu u svladavanju napetosti. Dinamičnija glazba potiče raspoloženje i podiže razinu energije. Glazba utječe na puls, ritam disanja, tonus mišića, smanjuje osjećaj boli, utječe na biokemijske procese te time na naše psihičko i fizičko zdravlje. U kombinaciji s pokretom tijekom plesa ti se učinci višestruko pojačavaju. Plesom upoznajemo svoje tijelo, ali i svoje unutarnje stanje. Ples opušta, zabavlja, nastaje iz strasti i jasno pokazuje sve naše emocije te o nama samima govori mnogo. 
Možete plesati sve: od klasičnih plesova, rumbe, salse, tanga, jazz-dancea, jivea, hip-hopa, trbušnog plesa, ali i zumba-fitnessa – jednog od najzabavnijih oblika vježbanja koji će vam u jednom satu treninga omogućiti potrošnju od 700 do 900 kalorija.

  • Ples – odličan izbor tjelesne aktivnosti

Ples je jedinstveni način izražavanja pojedinca vlastitim tijelom, a želja za ritmičkim pokretom i plesnim izrazom, izričajem, prirođena je svakome od nas. Plesom omogućujemo opuštanje i rušimo zapreke koje nas koče u svakodnevnoj komunikaciji. Osim u prevenciji zdravlja, ples uvelike utječe i na razvijanje socijalnog i kulturnog identiteta i kao takva aktivnost preporučljiv je svakome.

  • Pozitivni učinci plesa (jer loših i nema)

Ples se preporučuje svima, jer može pomoći u prevenciji osteoporoze, pretilosti, šećerne bolesti, anksioznosti ili depresivnih poremećaja, bolesti mišićno-koštanog, kardiovaskularnog ili dišnog sustava. Rekreativni ili sportski ples izvanredna je ritmična aerobna i kardiovaskularna vježba za razvoj motoričkih sposobnosti te osjećaja ravnoteže i koordinacije, povećanje fleksibilnosti zglobova i tonusa mišića trupa, ruku i nogu, poboljšava opću pokretljivost. Također, ples povećava potrošnju energije pa se u jednom satu brzog plesa može potrošiti oko 350 kalorija, a u večeri provedenoj plešući sportske plesove može se potrošiti od 600 do čak 1200 kalorija. Ples je idealan za žene koje žele ravnomjerno oblikovati tijelo, jer osim što topi višak masnoća, jača muskulaturu i daje tijelu ljepši tonus. Plesanje će poboljšati opće stanje organizma te će psihološki opustiti plesače i ukloniti svakodnevne stresove, unaprijediti kognitivne sposobnosti (koncentraciju, pamćenje), povećati samosvijest i samopouzdanje, poboljšati raspoloženje i kvalitetu sna. 

Zaista, kad razmislimo, tko ne bi poželio zaplesati? [ Izvor: stampar.hr

AKTIVNOSTI

Kako pri našoj osnovnoj školi od 2012. djeluje i OŠ za balet i suvremeni ples, jako smo ponosni na godišnje produkcije koje svake godine napune HNK Šibenik i na naše plesačice koje redovito postižu zapažene rezultate na regionalnim i državnim natjecanjima. [ Izvor: mok.hr ]  

Naša knjižničarka Živana Bogdan Mandić osmislila je ideju da spoji obje škole u jednu predstavu, kojom smo obilježili i Dan škole i Svjetski dan plesa. Projekt Jurjeva plesna razglednica izvrstan je, jer su plesali svi: i učenici i djelatnici (učiteljice i učitelji, stručna služba i tehničko osoblje) te ga preporučujem svima (ako nema interesa na razini škole, napravite razredni projekt).

Glavni zadatak bio je prikazati razvoj plesa kroz povijest, od starih afričkih plemena, preko baleta, valcera, kan-kana, čarlstona, tanga pa sve do supkulturnih plesova novijeg doba i onih današnjih „plesova” (u narodnjačkim klubovima: iskrivljene vrijednosti, bezvrijednost glazbe i nepostojanje plesa kao nečeg estetskog). Dotaknuli smo se i plesnih filmova pa su naši osmaši briljirali u Briljantinu, Prljavom plesu i Paklenom šundu.

Završili smo plesom svih sudionika i gledatelja na pjesmu Happy Pharrella Williamsa.
Ples nas je u ova dva mjeseca povezao, zabavio, opustio, nasmijao i prije svega učinio sretnim ljudima. [ Izvor: os-jdalmatinca-si.skole.hr | sibenik.in ]  

…………………

Piše Melita POLIĆ, učiteljica savjetnica | OŠ Jurja Dalmatinca, Šibenik

Ima 30 godina radnog iskustva; voditeljica Županijskoga stručnog vijeća učitelja razredne nastave Šibensko-kninske županije od 2006.; autorica županijske slikovnice Korak kroz Šibensko-kninsku županiju | Misli vodilje u radu: život nije podijeljen na predmete [integrirana nastava]; cijeli je svijet učionica [cjeloživotno formalno, neformalno učenje i informalno učenje] te prije svega odgajati, a onda i obrazovati [generičke kompetencije].