Obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove zemlje mali Budimčani proveli su na obiteljskom imanju u svom selu gledajući pečenje i pripravljanje kruha i pogača u krušnoj peći.
Mjesec listopad prepun je važnih nadnevaka za obilježavanje u našoj maloj područnoj školi. Time je i zanimljiviji od ostalih mjeseci u godini. Sredina listopada rezervirana je u OŠ Hinka Juhna Podgorač, PŠ Budimci, za obilježavanje Dana zahvalnosti za plodove zemlje te, kao vrhunac, za izvanučioničku nastavu u selu na jednome obiteljskom imanju. Naime, ove školske godine svi su učenici Područne škole Budimci tijekom integriranog tjedna mnoštvom aktivnosti osvijestili važnost zdrave prehrane i očuvanja kulturne baštine
. Dani kruha tradicionalna su manifestacija koja se obilježava u našoj domovini i drugim zemljama, a povezana je sa Svjetskim danom hrane koji se slavi 16. listopada. Ovi dani prilika su za izražavanje zahvalnosti za kruh i sve plodove zemlje te za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane, ekološke proizvodnje i očuvanja biološke raznolikosti. Upravo su Dani kruha također povezani s bogatom tradicijom koja se u selu Budimci prenosi naraštajima. Ovo događanje ima za cilj očuvanje kulturne baštine te upućivanje na važnost rada i znanja potrebnih za proizvodnju kruha i drugih pekarskih proizvoda.
Znatiželjni su učenici tijekom tjedna s učiteljicama čitali tekstove o nastanku kruha, oslikavali razne predmete, crtali, izrezivali i stvarali krušne proizvode od plastelina, rješavali matematičke pekarske zadatke zbrajanja i oduzimanja, kao i zadatke riječima, pokazivali na geografskoj karti mjesta u našemu nizinskom zavičaju koja su posjetili, a koja njeguju tradiciju očuvanja kulturne baštine, isticali važnost zdrave prehrane, pisali sastavak na zadanu temu o važnosti zdrave prehrane.
Na Svjetski dan hrane posjetili smo s vjeroučiteljem obiteljsko imanje bake naše učenice 4. razreda Eme Bačić da bismo se prisjetili tradicionalnog pečenja kruha i pogače u krušnoj peći. Baka Zlata Vaht već je mnogo puta bila gošća u našem razredu. Učenici su dočekani u dvorištu imanja gdje su čak dvije bake pred učenicima zamijesile tijesto od dobro poznatih sastojaka (učenici su nabrajali sastojke).
Dok se tijesto dizalo, učenici su rješavali zagonetke, osmosmjerke i slagalice na ovu temu, a vatrica u krušnoj peći lagano je pucketala. Učenici su imali priliku obići imanje prepuno domaćih životinja i upoznati se s njime, ali i poigrati se u prostranom dvorištu. Dok su se pogače i kruh pekli, učenici su se grijali oko peći i znatiželjnim pogledima iščekivali kušanje.
Domaća svinjska mast, sol i crvena paprika na vrućoj pogači izmamili su osmijehe na znatiželjna dječja lica koja su opet zanimljivim iskustvenim učenjem stvorila nove uspomene na školovanje i usvajanje novih spoznaja izvan zidova svojih učionica.
■ Napisala: Patricija HERCOG, učiteljica savjetnica, OŠ Hinka Juhna Podgorač, PŠ Budimci ■