Važni datumi u godini
5. LIPNJA ■ SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA ■
Samo je jedna Zemlja
objavljeno: 5. lipnja 2019.

Svjetski dan zaštite okoliša prvi je put obilježen 1974. godine, a u 40-godišnjem razdoblju ovaj je dan postao dan podizanja svijesti o širokom području zaštite okoliša, od onečišćenja mora i globalnog zatopljenja, do užih tema poput nezakonite trgovine divljim vrstama.

Dan 5. lipnja kao Svjetski dan zaštite okoliša izabran je na UN-ovoj Konferenciji o ljudskom okolišu u Stockholmu 1972. godine kad je donesena i odluka o pokretanju UN-ova Programa za okoliš. Prvi Svjetski dan zaštite okoliša obilježen je dvije godine nakon toga uz slogan „Samo je jedna Zemlja”. Od toga dana do danas svakoga petoga dana u lipnju organiziraju se zelene akcije diljem svijeta. [ Izvor: voda.hr ]

AKTIVNOSTI:

Obilježavanje ovog dana može se provesti kroz INTEGRIRANI DAN u svim razredima nizom aktivnosti.

Integrirani dan bilo bi dobro početi ponavljanjem važnosti odvajanja otpada. Znamo da navike koje se usvoje u najranijoj dobi ostaju zauvijek. Trebamo stvoriti i razviti naviku kod djece da odvojeno skupljanje otpada postane način djelovanja. Stari papir odvajamo već u našim učionicama.

U školskoj se zgradi mogu postaviti spremnici za papir, ako ih nema. U školskom dvorištu mogu se postaviti i ovakvi spremnici koji su djeci zanimljivi i potiču ih na odvajanje otpada.

 

Poželjno je organizirati ekološku akciju uređenja školskog dvorišta, parka u naselju, dječjeg igrališta u blizini škole. Za takvu akciju mogu se osmisliti plakati i reklamni letci koje djeca mogu dijeliti svojim susjedima.

U razredu se može organizirati prikupljanje plastičnih boca za koje će se dobiti povratna naknada. Prikupljeni iznos može se iskoristiti za kupnju knjiga za razrednu knjižnicu ili neke druge djeci potrebne i zanimljive stvari.

Budući da je naša škola u blizini parka Maksimir, često ga posjećujemo, kao i Zoološki vrt grada Zagreba. Ustanova parka Maksimir i Zoološki vrta grada Zagreba nude vrlo zanimljive programe koje su usko vezani uz Nastavni plan i program iz Prirode i društva i često se bave temama očuvanja okoliša. Raznim edukacijama i radionicama treba poticati ekološku svijest osnovnoškolaca. Ako imate prilike, sudjelujte u njihovim programima. [ Izvor: zoo.hr   | park-maksimir ]

  

Očuvanje okoliša dugotrajan je proces koji je neophodan u današnjem svijetu. Učenicima u što ranijoj dobi trebamo osvijestiti njihovu važnost i važnost njihove brigu o planetu Zemlji.

………………………

Piše Vjekoslava BIBIĆ ŠTULA, učiteljica mentorica | OŠ Bukovac, Zagreb | Više od deset godina radi u OŠ Bukovac. Svaki joj je dan u školi novi izazov. Misli vodilje u radu > Uči se cijeli život [cjeloživotno učenje] | Svako je dijete posebno | Svako dijete može uspjeti, samo treba vjerovati u njega.