Važni datumi u godini
11. VELJAČE ■ SVJETSKI DAN BOLESNIKA ■
Samo ozdravi mi ti…
objavljeno: 12. veljače 2019.

Datum 11. veljače odabran je za obilježavanje ovoga dana jer se tad u katoličkoj crkvi svetkuje Majka Božja Lurdska. Taj je izbor potaknut činjenicom da je upravo to svetište u Lourdesu poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, kao i okupljalište mnogih bolesnika koji ondje mole za svoje zdravlje.

Svrha je Svjetskog dana bolesnika poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi za bolesnike, poticanje njihovih prava i empatije koju svaki od bolesnika zaslužuje.

Obilježavanjem ovog dana izražava se i zahvalnost svim zdravstvenim djelatnicima na humanosti i predanosti svome poslu i brizi o bolesnicima. [ Izvor: hzjz.hr

AKTIVNOSTI:

Na satu PRIRODE I DRUŠTVA možemo ponoviti koje su najčešće dječje bolesti. Možemo ponoviti s učenicima kako se trebamo brinuti o vlastitu zdravlju i kako možemo izbjeći ili spriječiti bolesti.

Možemo učenike podijeliti u nekoliko skupina. Svaka skupina može dobiti određenu bolest i onda drugima u razredu mora odglumiti scenu kako bi ostali mogli prepoznati tu bolest (npr. povišena temperatura, bol u trbuhu – dizenterija, upala grla – angina, iščašen gležanj, zubobolja i sl.). Kako bi dramatizacija bila što stvarnija, možemo djeci ponuditi što više stvari (rekvizita) koje će im u tome pomoći.

Na SATU RAZREDNIKA možemo potaknuti razgovor o tome kako pomoći prijatelju koji je bolestan i nema ga na nastavi. Koja je naša odgovornost prema bolesnima?

Kako možemo pomoći bolesnim članovima obitelji ili našim bližnjima?

Za kraj možemo poslušati Gibonnijevu pjesmu Samo ozdravi mi ti…

…………

Piše Vjekoslava BIBIĆ ŠTULA, učiteljica mentorica | OŠ Bukovac, Zagreb | Više od deset godina radi u OŠ Bukovac. Svaki joj je dan u školi novi izazov. Misli vodilje u radu > Uči se cijeli život (cjeloživotno učenje) | Svako je dijete posebno | Svako dijete može uspjeti, samo treba vjerovati u njega.