Važni datumi u godini
MEĐUNARODNI DAN INVALIDA ■ 3. PROSINCA ■
Sjetimo se drukčijih
objavljeno: 3. prosinca 2018.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se 30-ak godina. Naime, svrha je njegova obilježavanja postizanje boljeg razumijevanja problema invaliditeta u široj zajednici te ostvarenja svih prava koje osobe s invaliditetom imaju, kao i njihove potpune uključenosti u društvo u kojem žive. [ Izvor: seniori.hr  ]

 AKTIVNOSTI:

Za motivaciju ćemo pročitati priču Zvonimira Baloga Prijatelj u invalidskim kolicima iz HRVATSKOG JEZIKA [prilog 1].

Na satu HRVATSKOG JEZIKA odigrat ćemo i igru pantomime (prije igre objasnit ćemo učenicima problem osoba s oštećenjima sluha).

U 3. i 4. razredu naučit ćemo i neke riječi na znakovnom jeziku. [Izvor: klinfo.rtl.hr ]

Obilježavanje ovog dana provest ćemo i na SATU RAZREDNIKA radionicom Vođenje slijepca [aktivnosti u prilogu 2] u kojoj se učenici mogu uživjeti/poistovjetiti s osobama s oštećenjem vida.

Također ćemo istražiti koliko je naša školska zgrada prilagođena osobama s invaliditetom (osobe u invalidskim kolicima, slabovidni, osobe s oštećenjima sluha). Kako bi se taj problem mogao riješiti i u kojim bi učionicama učenici s invaliditetom mogli pohađati nastavu?

Na SATU TJELESNE I ZDRAVSTVENE KULTURE učenike ćemo upoznati s pojmom PARAOLIMPIJSKIH IGARA. Navest ćemo i neke poznate hrvatske paraolimpijce.Pokušat ćemo odigrati minikošarku ili miniodbojku sjedeći na podu.

Ako postoje uvjeti, bilo bi dobro organizirati gosta predavača iz udruge s nekim tjelesnim oštećenjem. U našoj školi redoviti su nam gosti članovi udruge SUMSI, koji našim učenicima pobliže objasne problematiku integracije osoba s tjelesnim oštećenjima u školi. [ Izvor: os-bukovac-zg.skole.hr ]                                                                                      

…………

Piše Vjekoslava BIBIĆ ŠTULA, učiteljica mentorica | OŠ Bukovac, Zagreb | Više od deset godina radi u OŠ Bukovac. Svaki joj je dan u školi novi izazov. Misli vodilje u radu > Uči se cijeli život (cjeloživotno učenje) | Svako je dijete posebno | Svako dijete može uspjeti, samo treba vjerovati u njega.

  • Photo by Josh Appel on Unsplash