Važni datumi u godini
■ SURADNJA HRVATSKOG CRVENOG KRIŽA I ZAGREBAČKE OSNOVNE GLAZBENE ŠKOLE RUDOLF MATZ ■
Slikovnica i pjesmica za Međunarodni dan volontera
objavljeno: 5. prosinca 2023.

Međunarodni dan volontera svake godine obilježava se 5. prosinca s ciljem podsjećanja javnosti o prednostima i dobrobitima volontiranja i njegovog doprinosa razvoju kako lokalne, tako i šire zajednice.

Hrvatski Crveni križ ove je godine Međunarodni dan volontera obilježio u suradnji s Osnovnom glazbenom školom Rudolf Matz, Zagreb pod vodstvom ravnatelja Ivice Ivanovića koji je sa  svojim timom bio izvrstan domaćin ovog događaja.  Nakon ravnatelja, prisutne je pozdravila i zamjenica izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa, Marina Pinjagić Telak:Prvenstveno se želim zahvaliti ovoj prekrasnoj djeci koja su volonterski pomogla da realiziramo ovaj današnji događaj. Hvala im što su izvrsno otpjevali pjesmu koja će sigurno mnogu djecu potaknuti na volontiranje.“

Svojim prisustvom događaj su uveličali Pravobraniteljica za djecu, Helenca Pirnat Dragičević, stručna savjetnica za mlade i tehničku kulturu ispred Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, Bruna Fijember te viša savjetnica za kemiju, dr. sc. Olgica Martinis ispred Agencije za odgoj i obrazovanje.

Program je započeo predstavljanjem slikovnice „Žabac i izgubljeni dom“ koji tematizira temu negativnih posljedica klimatskih promjena na djeci primjeren način, usmjeravajući ih na aktivnosti koje mogu poduzeti kako bi se smanjile negativne posljedice istih. Tekst za slikovnicu je pripremila Ljerka Pukec, a ilustrirao ju je Sven Nemet.

Na kraju slikovnice nalazi se notni zapis pjesmice Pjevaj, pleši, volontiraj! te je program obilježavanja nastavljen je izvedbom pjesmice od strane malog zbora Osnovne glazbene škole Rudolfa Matza pod vodstvom Ane Grbac. Riječi pjesmice napisala je Ljerka Pukec, notni zapis pripremila Helena Duić, a aranžman Damir Mihaljević. Pjesmica Pjevaj, pleši, volontiraj! je nastala kao posljedica zajedničke suradnje s Osnovnom glazbenom školom Rudolfa Ratza.

Potom je održana i dodjela priznanja volonterima, učenicima koji su se vrijedno pripremali za izvedbu ovog nastupa te na taj način doprinijeli obilježavanju  Međunarodnog dana volontera kojom se skreće pozornost cijeloga svijeta na nesebičnost ljudi koji svoje slobodno vrijeme daju za dobrobit drugih. Također, Odlukom Glavnog Odbora Hrvatskog Crvenog križa, Agenciji za odgoj i obrazovanje dodijeljeno je jubilarno priznanje Hrvatskog Crvenog križa.

Priznanja Hrvatskog Crvenog križa dodjeljuju se za posebno zalaganje, postignute uspjehe, rezultate i naročite zasluge u izvršavanju ciljeva i zadaća Hrvatskog crvenog križa, za doprinos unapređenju pojedinih djelatnosti Crvenog križa te humanitarnu pomoć, suradnju i zajedništvo u afirmaciji i realizaciji aktivnosti i zadaća Crvenog križa.
Događaj je završio u radosti, veselju i s ponosim dječjim licima na njihovom nastupu. Hrvatski Crveni križ je za svim učenicima Osnovne glazbene škole Rudolfa Matza poklonio slikovnicu Žabac i izgubljeni dom kao podsjetnik na njihov doprinos u stvaranju boljeg, humanijeg i raspjevanijeg društva.  Hrvatski Crveni križ svoj djeci želi mir i toplinu, sigurnost i zaštitu te da svoje vrijeme provode u igri i učenju i da ih uvijek u životu prati lijepa glazba. [ IZ DRUGIH MEDIJA ■ hck.hr ]