Važni datumi u godini
■ OŠ PETRA PRERADOVIĆA, PITOMAČA ■ PŠ VELIKA ČREŠNJEVICA ■
Svjetski dan čitanja naglas
objavljeno: 2. veljače 2023.

Učenici 1. i 4. razreda Područne škole Velika Črešnjevica pridružili su se obilježavanju  Svjetskog dana čitanja naglas koji se od 2010. godine obilježava 1. veljače. Cilj je Svjetskogdana čitanja naglas pokazati ljudima širom svijeta da je čitanje i pismenost temeljno ljudsko pravo koje svima pripada.

Tijekom posljednjih godina Svjetski dan čitanja naglas razvio se u aktivnost milijuna čitatelja širom svijeta kako bi odali počast značaju i važnosti čitanja. Metoda je glasnog čitanja važna za razvijanje čitateljskih vještina i uspjeh u školi. Glasno čitanje djeci često služi i kao prevencija poteškoća u čitanju koje se mogu javiti u najranijoj dobi.

Učenici 1. i 4. razreda Područne škole Velika Črešnjevica različitim su aktivnostima  integriranim nastavnim danom obilježili Svjetski dan čitanja naglas. Moji su školarci naglas čitali ulomke iz odabranih knjiga, pjesme, priče, enciklopedije…

Samostalnim su radom i uprabom informacijsko-komunikacijske tehnologije istraživali citate o čitanju koje su ispisivali na papirnate šalice koje su na satu Likovne kulture kreativno ukrasili. Oslikane su papirnate šalice učenici napunili toplim kakaom pripremljenim u razredu.

Topli su kakao učenici ispijali tijekom čitanja naglas.

Učenici su prvog razreda naglas pročitali nekoliko kraćih pjesmica primjerenih početnomu opismenjavanju. Stariji učenici, učenici 4. razreda, čitali su mlađima koji su ih rado slušali i pratili. Različitim su aktivnostima učenici ostvarivali planirane ishode nastavnih predmeta Hrvatski jezik i Likovna kultura te su shvatili da čitajući naglas potičemo interes za knjige i pisanu riječ, obogaćujemo rječnik i korisno provodimo vrijeme.

Ove su aktivnosti odradili u sklop eTwinning projekta Uz čitanje riječi rastu 3 / Words grow by reading 3 u kojem učenici sudjeluju drugu godinu zaredom i tako svakodnevno razvijaju čitalačke vještine i njeguju ljubav prema čitanju.

„Djeca koja čitaju, postaju ljudi koji misle!”

■  Napisala: Katarina MOSLAVAC, učiteljica | OŠ Petra Preradovića Pitomača | PŠ Velika Črešnjevica ■