Važni datumi u godini
OŠ HINKA JUHNA PODGORAČ | PŠ BUDIMCI ■ USUSRET BLAGDANU USKRSA U BUDIMCIMA
Uče o običajima, tradiciji …
objavljeno: 11. travnja 2022.

Ove školske godine prvi put učenici 1. razreda, vesela devetorka učiteljice Patricije Hercog,  nadolazeći blagdan Uskrsa obilježava mnoštvom nastavnih sadržaja. Uče o običajima, tradiciji i obilježavanju najvećega kršćanskog blagdana. Jedan od takvih zanimljivih običaja jest bojenje uskrsnih jaja u lukovici.

Za taj zadatak u pomoć nam je priskočila baka našeg učenika Maksima, Đurđica Milanko, koja desetljećima boji jaja na taj način. Baka Đurđica pripremila je potreban materijal za tu zanimljivu radionicu i zabava je mogla početi.

Vjeroučitelj Matko Stanić poveo je s učenicima razgovor o značenju tog blagdana u rimokatoličkoj vjeri, ali i ostalim vjerama, prije nego što smo prionuli izradi. Domaća jaja učenici su uz malu pomoć bake Đurđice, učiteljice Patricije i vjeroučitelja Matka ukrašavali mirisnim travama iz bakina vrta, umotavali ih u najlonske čarape, učvršćivali koncem i slagali u slanu vodu punu ljuska od crvenog luka.

Najzanimljivijim su se jajima činila ona koja su umotavali u crvenu vreću od krumpira (izrezujući veličine dovoljne za pojedino jaje). Dok su se tako pripremljena jaja kuhala, vrijedna razredna ekipa pripremila je košarice izradivši ih od plastičnih čaša i malo trave od papira. Oslikavali su čestitke i veselo prepričavali postupak koji su i sami naučili na ovoj radionici. Oduševljenju nije bilo kraja kad su jaja konačno bila skuhana i kad su jedan po jedan s njih pažljivo skidali čarape, travu i komade vreće. Jedna velika košara s jajima ostala je za ukras u razrednom kutku za čitanje, a ostala ukrašena jaja složena u košarice našla su put do učeničkih domova nakon nastave.

Sretan Uskrs i blagoslovljene blagdane žele vam prvašići iz Budimaca sa svojom učiteljicom!

■  Piše: Patricija Hercog, učiteljica razredne nastave, mentor ■ OŠ Hinka Juhna, Podgorač, PŠ Budimci ■