Važni datumi u godini
14. VELJAČE ■ VALENTINOVO ■
Valentinovo
objavljeno: 14. veljače 2019.

Često se prenosi legenda kako je sv. Valentin bio biskup koji je živio u Rimu. U to je doba rimskim vojnicima bilo zabranjeno sklapati brakove, jer je njihov car Klaudije bio uvjeren da se onda vojnici neće srčano i predano boriti. Svi su svećenici poštivali carevu odluku, osim Valentina.

On je potajno počeo održavati ceremonije vjenčanja svih mladih koji su to htjeli. Vlasti su ga otkrile i zatočile u tamnicu, gdje je i ubijen 14. veljače.

U Hrvatskoj se obilježavanje Valentinova kao dana zaljubljenih vezuje za utjecaje iz američke kulture. To je dan kad se u svijetu kupi najviše ruža i dan kad se (nakon Božića) pošalje najviše čestitki. U novije se vrijeme Valentinovo povezuje s većom potrošnjom i kupnjom darova. Moramo biti svjesni da osobama koje volimo i do kojih nam je stalo trebamo svakodnevno iskazivati ljubav i pažnju, a ne čekati Valentinovo. [ Izvor: hr.wikipedia.org ]

AKTIVNOSTI

Kao motivacija za razgovor o Danu zaljubljenih može nam poslužiti kratki Pixarov animirani film „Ljubavna priča”.

Na satu LIKOVNE KULTURE možemo izraditi čestitke, jer se one i najčešće poklanjanju za Valentinovo.

Na SATU RAZREDNIKA možemo istražiti koji su najpoznatiji ljubavni parovi kroz povijest. Djeci možemo zadati ovaj zadatak i kao dodatnu aktivnost kod kuće.

Na satu HRVATSKOG JEZIKA, osim što ćemo sigurno pročitati pjesmu ili priču ljubavne tematike, možemo napisati i nekoliko ljubavnih citata.

Djeca se mogu okušati i u pisanju svojih ljubavnih stihova (ovisi o dobi djece).

ZA ONE NAJMLAĐE (1. i 2. razred) zanimljiva je Durica. Durica je lik iz stripa, autora Ivice Bednjanca. Prvi se put pojavila u Smibu 1986. godine.

Sve njezine zgode i nezgode vrlo su simpatične, jer upravo njima, na najbolji način, s djecom možemo raspraviti o ljubavnim odnosno prijateljskim odnosima i prvim simpatijama u toj dobi.

  • Djeca mogu pokušati i napraviti svoj strip Durice.

……………

Piše Vjekoslava BIBIĆ ŠTULA, učiteljica mentorica | OŠ Bukovac, Zagreb | Više od deset godina radi u OŠ Bukovac. Svaki joj je dan u školi novi izazov. Misli vodilje u radu > Uči se cijeli život (cjeloživotno učenje) | Svako je dijete posebno | Svako dijete može uspjeti, samo treba vjerovati u njega.