Važni datumi u godini
SVJETSKI DAN VOLONTERA ■ 5. PROSINCA ■
Volontiranje – proces davanja i primanja
objavljeno: 5. prosinca 2018.

Svrha je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivijim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Volonterstvo se u Hrvatskoj posljednjih desetak godina razvojem civilnog društva lagano povećava. Višestruke su pozitivne stvari koje društvo dobiva volontiranjem:

  • stvaranje novih vrijednosti
  • veća građanska odgovornost i aktivizam mladih
  • bolje uključivanje djece i mladih u društvo
  • humanije društvo
  • razvijanje kreativnosti i tolerancije.

Volontiranje se isto tako može organizirati u školama, s učenicima. Uvođenjem volonterstva u škole obogaćuje se školski kurikulum novim vrijednostima i vještinama (posebno u području GRAĐANSKOG ODGOJA). [ Izvor: Wikipedia  | stampar.hr ]  

AKTIVNOSTI:

PROJEKTI

Evo nekoliko ideja i smjernica kako provesti volontiranje u školi

POMOĆ PRIJATELJIMA

Na SATU RAZREDNIKA ili na DOPUNSKOJ/DODATNOJ nastavi organizirat ćemo pomoć u učenju prijateljima iz razreda.

SURADNJA SA STARAČKIM DOMOVIMA

Pripremit ćemo kratku božićnu priredbu i posjetiti starački dom koji u blizini škole. Tako ćemo im, barem nakratko, upotpuniti ovo predblagdansko razdoblje.

Moguće je organizirati i igranje društvenih igara u staračkim domovima.

Stariji učenici mogu organizirati poučavanje starijih osoba u služenju računalima i internetom.

RAZNE HUMANITARNE AKCIJE

Imamo mogućnosti uključiti se u razne humanitarne akcije. Naša škola već godinama sudjeluje u prikupljanju sredstava za samoposlužnu trgovinu u Vukovaru.

Mnoštvo udruga čeka na naša dobra djela, surađivali smo i s udrugom Mali zmaj, donirali školski pribor, slatkiše i igračke. [ Izvor: os-bukovac-zg.skole.hr ] 

U našoj školi sudjelujemo u projektu skupljanja plastičnih čepova. Sva sredstva koja se tom akcijom skupe idu za nabavku lijekova oboljelih od leukemije i limfoma. Akcija ima i ekološko i humanitarno obilježje.

MALI ANTIKVARIJAT

U školi možemo organizirati i prikupljanje rabljenih slikovnica i dječjih knjiga. Knjige se mogu donirati školskoj knjižnici, lokalnoj knjižnici, domu za nezbrinutu djecu ili nekoj drugoj potrebitoj ustanovi.

…………

 Piše Vjekoslava BIBIĆ ŠTULA, učiteljica mentorica | OŠ Bukovac, Zagreb | Više od deset godina radi u OŠ Bukovac. Svaki joj je dan u školi novi izazov. Misli vodilje u radu > Uči se cijeli život (cjeloživotno učenje) | Svako je dijete posebno | Svako dijete može uspjeti, samo treba vjerovati u njega.