Važni datumi u godini
MEĐUNARODNI DAN VRTOVA ■ 11. LIPNJA ■
Vrt – opuštanje, razonoda i učenje
objavljeno: 11. lipnja 2019.

Dokazano je da rad u vrtu ima blagotvoran učinak na zdravlje i raspoloženje. Korisno je djecu od malih nogu upoznavati s načinima uzgoja biljaka i povrća u nekome vrtu. Rad u vrtu ili oko bilja može za djecu biti jako zabavan. Rad će ih obogatiti i povećati njihove vještine, a malo kopanja po zemlji i blatu sigurno ih neće smesti nego im pružiti novi oblik učenja i napredovanja.

U novije vrijeme, kada je upitno odakle nam i kakva hrana dolazi, zdravo je i korisno imati svoj vrt ili neku malu gredicu. Sve je dragocjenije vlastito uzgojeno povrće, osmišljeno prema vlastitom planu, posađeno vlastitim rukama koje raste i razvija se pred našim očima.

 AKTIVNOSTI:

Aktivnosti uz Međunarodni dan vrtova ne moraju nužno biti vezane za ovaj dan. Svi smo upoznati s time kako mnoge škole imaju vlastite vrtove u kojima učenici uzgajaju razne biljke, voće i povrće. Već 25 godina HRT organizira natjecanje za najljepši školski vrt. Projekt „ Najljepši školski vrtovi“ provodi se u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, uz potporu Ministarstav poljoprivrede, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te brojnih drugih sponzora. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika bit će najesen.

 

Ako u školi nemate prilike urediti vrt, djeci se mogu ponuditi i uzgoji biljaka u lončanicama ili plastičnim bocama. Ovo su neke od biljaka koje možete ponuditi učenicima za uzgoj: grašak, ljetna salata i rotkvica.

To su biljke koje će za najviše dva mjeseca izrasti i djeca će jako lijepo moći vidjeti njihov napredak. Među podatnim su biljkama za male vrtlare još mrkva, cherry rajčica i jagode. Osim povrća, djeca mogu saditi i cvijeće koje može uljepšati učionice, školske hodnike i školski okoliš.

U našoj školi često organiziramo akcije uređenja školskog okoliša te sadnje cvijeća.

Knjige kojima se često koristim kada s djecom obrađujem sadnju biljaka i kada pričamo o vrtovima jesu:  U tlu čistu imamo glistu i Mala vrtlarica.

Djecu možemo upoznati s pojmom kompostiranja i time zašto je kompostiranje bitno. [ Izvor: nobilis.hr ]

…………

Piše Vjekoslava BIBIĆ ŠTULA, učiteljica mentorica | OŠ Bukovac, Zagreb | Više od deset godina radi u OŠ Bukovac. Svaki joj je dan u školi novi izazov. Misli vodilje u radu > Uči se cijeli život [cjeloživotno učenje] | Svako je dijete posebno | Svako dijete može uspjeti, samo treba vjerovati u njega.