Važni datumi u godini
21. SIJEČNJA ■ MEĐUNARODNI DAN ZAGRLJAJA ■
Zagrljaj – jedna veličina odgovara svima!
objavljeno: 21. siječnja 2019.

…, mogu se opustiti, osjetiti se kao kod kuće, zaštićen sam i netko me razumije. Tradicija kaže da svaki put kad nekoga iskreno zagrlimo dobijemo još jedan dan života. Molim te, učini to sad za mene.Paulo COELHO ]

Američki svećenik Kevin ZABORNEY 1982. godine današnji je dan, 21. siječnja, proglasio Međunarodnim danom zagrljaja.

Neki psiholozi smatraju da su četiri zagrljaja na dan čovjeku potrebna da bi preživio, da će pet do šest zagrljaja čovjekov život učiniti duljim i ljepšim, da je osam zagrljaja na dan potrebno da bi se čovjek održao, a dvanaest zagrljaja na dan da bi napredovao.

Tako psiholozi navode kako je grljenje zdravo, posve prirodno i praktički savršeno. Zagrljaj je često bio i predmetom znanstvenih istraživanja koje je vodio dr. sc. Jay GORDON. Istraživanja su pokazala da o grljenju ovisi i naša inteligencija, pa se vjeruje da će ona djeca koju se više grli biti inteligentnija od one koju su roditelji manje grlili.

Većini građana ipak je više poznata akcija besplatnih zagrljaja koji se posljednjih godina toga dana ili s vremena na vrijeme dijele na trgovima brojnih gradova. [ Izvor: hrt.hr  ] 

AKTIVNOSTI

Kao i o prijateljstvu, empatiji, nenasilju… o zagrljajima se ne može govoriti i na tome raditi samo jedanput godišnje nego kontinuirano.

Za početak razgovaramo o zagrljajima (voliš li kad te netko zagrli, tko se sve grli, što ti znači zagrljaj, kad se grlimo, zašto se ljudi zagrle…), jer je vrlo bitno osvijestiti, najprije sebi, a onda i učenicima, da smo svi različiti pa ne reagiramo isto te trebamo poštovati naše različitosti. Neka su djeca introvertiranija od druge, neka odbijaju fizički kontakt, a nekima je on jako potreban i prirodan pa je iznimno važno pristupiti im na pravi način, da ne bismo bili kontraproduktivni. Osim toga, iz razgovora saznajemo i informacije o dinamici odnosa u obitelji, što nam pomaže u boljem razumijevanju učenika i njihovih reakcija.

  • Dobar je put i svakodnevni pozdrav s učiteljicom, iz kojeg odmah možemo prepoznati kome odgovara kakav kontakt.

(izvor: učionica učiteljice Sanje Štrk)

  • Ako neko dijete ima poteškoća prihvatiti zagrljaj, pomoći ćemo mu razrednom prijateljicom (krpena lutka) ili nekom drugom igračkom po osobnome izboru koji „jako vole zagrljaje i vole utješiti nekoga ako mu treba zagrljaj”.

  • Stvaranjem međusobnog povjerenja i osjećaja pripadnosti kolektivu te sigurnog okruženja djeca se navikavaju jedni na druge i često se spontano koriste zagrljajem (kao izrazom radosti, utjehe, sreće, čestitanja, ljubavi…).

…………

Piše Melita POLIĆ, učiteljica savjetnica | OŠ Jurja Dalmatinca, Šibenik

Ima 30 godina radnog iskustva; voditeljica Županijskoga stručnog vijeća učitelja razredne nastave Šibensko-kninske županije od 2006.; autorica županijske slikovnice Korak kroz Šibensko-kninsku županiju | Misli vodilje u radu: život nije podijeljen na predmete [integrirana nastava]; cijeli je svijet učionica [cjeloživotno formalno i neformalno učenje]; ponajprije odgajati, a onda i obrazovati.