Zanimljivosti
ŠEST SAVJETA ZA SRETNU VEZU S OSOBOM ZAPOSLENOM U ŠKOLI
Ako ste u braku s učiteljicom (ili učiteljem), ovo je za vas
objavljeno: 5. kolovoza 2021.

„Ako ste u vezi s osobom koja poučava u školi, morate imati poseban set vještina kako biste mogli pružiti potporu tom nemogućem poslu“, kaže britanski autor Callum Wilkinson opisujući šest točaka koje određuju takvu vezu. Možda ćete se u njima potpuno prepoznati, možda djelomice, možda nimalo…

PROVJERITI MOŽETE U NASTAVKU.

Područje obrazovanja osobito je teško pogođeno od vremena zatvaranja društva uslijed pandemije. Učitelji i učenici osjećaju se opterećeno i smatram da sam u pravu kada kažem da listopadski odmor za njih nije stigao dovoljno brzo.

S obzirom na vezu koja ukupno traje deset godina, od čega moja zaručnica sedam godina radi u školi, iz prve ruke mogu vidjeti koliko im je teško. To je zanimanje prema kojemu osjećam veliko poštovanje. Uistinu je potrebno biti posebnim tipom osobe da bi se mogao toliko posvetiti tom nesebičnom poslu.

Kako je biti u vezi s učiteljicom…

Ako ste u vezi s osobom koja se bavi poučavanjem, morate biti uz nju na svakom koraku njezina puta.

Stoga, ako imate namjeru održati vezu s učiteljicom, evo šest zapažanja koja bi valjalo imati na umu.

1.) MORATE BITI ONDJE DA BISTE SLUŠALI.

Učitelji možda izgledaju kao da mnogo kukaju, i to mislim na najljepši mogući način, ali napravite si uslugu i samo – slušajte.

Nema mnogo poslova na svijetu koji vas mogu odvesti u toliko različitih smjerova, stoga katkad jednostavno trebaju ispušni ventil na kraju radnoga dana.

2.) PREPUSTITE KONTROLU.

Velika je vjerojatnost da žele zadržati kontrolu spram… svega – pa im to dopustite. Morate razumjeti da drže pod nadzorom desetine djece iz dana u dan (osobito nakon užine ili ručka, kada su učenici pod utjecajem prokrijumčarenih energetskih napitaka), tako da je u njih duboko ugrađeno da čvrsto drže uzde u svojim rukama. Nemojte se tomu suprotstavljati, surađujte. 

3.) NAĐITE NAČINA NOSITI SE S NJIHOVIM RADNIM MATERIJALIMA.

Naići ćete na njihove radne materijale nasumce razmještene po kući. I pritom ne govorim o nekim sitnicama – to su mape koje izgledaju kao cjelokupan rukopis filmske trilogije Gospodar prstenova. Pažljivo zamolite partnericu ili partnera da ih odloži negdje na sigurno; ali nikako ne na stolić u dnevnoj sobi koji djeluje kao da će se skršiti pod težinom takva tereta.

4.) DOPUSTITE IM DA SE SLUŽE SVOJIM „GLASOM“.

Učitelji imaju svoj „glas“. To je nešto što su razvili da bi učenike zadržali zaokupljenima i iznad svih izazova vezanih uz ponašanje. Međutim, moram vas upozoriti – u nekom će ga trenutku upotrijebiti i izvan učionice.

Zamislite ovo: hodate ulicom, možda krećete u božićnu kupovinu i posve iznenada ugledate skupinu mladih koji su pomalo divlji.

Da, pogodili ste, uključio se učiteljski glas, i vama je samo do toga da se zemlja otvori i proguta vas.

Imam li savjet?

Bacite pogled na točku broj 2.

5.) POMOZITE IM DA SE OPUSTE NA ODMORU KOJI SU POTPUNO ZASLUŽILI.

Budite sigurni da ste isplanirali nešto za njihove slobodne dane – odmor, putovanje, berbu buča (bundeva, tikvica) – da, i to postoji! – uglavnom, sve što možete smisliti s ciljem da ih zaokupi.

Uobičajeno im je da žive brzinom od milijun kilometara na sat pa kada dobiju nešto slobodnoga vremena, naći ćete se u istoj situaciji kao kada želite malo dijete održati zabavljenim. 

6.) POMOZITE IM NAĆI RAVNOTEŽU.

Ovaj je dio uvelike na vama: osigurajte da imaju ravnotežu između posla i privatnoga života. Njihova strast i posvećenost mogu se katkad usmjeriti protiv njih pa nije neobično da odgovaraju na e-poruke u devet navečer tijekom radnoga tjedna, ili da rade vikendima.

Zauzmite stav i dajte im do znanja da ste vi šef… no učinite to ipak sa sigurne udaljenosti i po mogućnosti u blizini glavnih vrata kako biste mogli šmugnuti na vrijeme. Na duge staze bit će vam zahvalni.

■ NAPOMENA ■ autor: Callum Wilkinson, književnik ■ UJEDINJENO KRALJEVSTVO: TES – The Times Educational Supplement – mrežna zajednica međuučiteljske potpore koja dopire do više od 13 milijuna korisnika ■ izvornik: www.tes.com  ■