Zanimljivosti
DIGITALNA POMOĆ U POTICANJU DJECE NA FIZIČKU AKTIVNOST
Besplatna aplikacija kao pomoć učiteljima tjelesnoga odgoja
objavljeno: 24. kolovoza 2020.

Pred vama je prikaz digitalne aplikacije koju je pokrenula udruga Marathon Kids kako bi učiteljima, roditeljima i svima uključenima u odgoj i obrazovanje djece dala oruđe za poticanje i praćenje tjelesnih aktivnosti kod najmlađih članova zajednice. Članak je objavljen na kanadskim mrežnim stranicama namijenjenima obrazovanju – Obrazovna tehnologija i mobilno učenje.

Pandemija je izrazito utjecala na mnoge profesije te nije tajna da se učitelji u ovim trenutcima nose s više problema nego ikada prije. S početkom nove školske godine, javne se škole pripremaju za velike promjene u strukturi učenja i poučavanja zbog čega će se na leđa mnogih učitelja spustiti i odgovornost za sigurnu tjelesnu aktivnost njihovih učenika.

U nastojanju da se zadovolje potrebe učitelja i poučavatelja, ovoga je mjeseca lansirana digitalna aplikacija i platforma Marathon Kids Connect koja prati koliko su krugova učenici pretrčali te izvještava o njihovim postignućima na polju fizičke aktivnosti. Iza aplikacije stoji neprofitna organizacija Marathon Kids, a aplikacija je besplatna i namijenjena razrednim učiteljima, učiteljima tjelesnoga odgoja i trenerima.

Marathon Kids Connect

Aplikacija je platforma utemeljena na oblaku, a školama i učiteljima nudi potporu za praćenje pretrčanih krugova/kilometara te različite dodatne obrazovne sadržaje i okvire među kojima je mogućnost izvještavanja o učeničkim postignućima. Aplikacija objedinjuje proces praćenja i bilježenja fizičke aktivnosti, što učiteljima tjelesnoga odgoja i trenerima olakšava precizno praćenje napretka svakog trkača. Učitelji tjelesnoga odgoja mogu u aplikaciju unijeti vrijeme pretrčanih krugova za svakoga učenika te izraditi izvješća koja naglašavaju postignuća poput prosječnoga trajanja neke razredne aktivnosti, broja ukupno pretrčanih kilometara te broja završenih utrka. Ti brzi izvještaji omogućavaju trenerima dijeljenje postignuća svojih učenika s ravnateljima i drugim članovima školske zajednice.

Kada se jednom preuzme, aplikacija ne zahtijeva internetski pristup za uspješnu primjenu.

Paket dobrodošlice za svaki razred uključuje plakat za grupno praćenje učenika, nagradni sustav utemeljen na naljepnicama te smjernice za održavanje sigurne udaljenosti pri vježbanju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru. Treneri također mogu preuzeti nastavne planove koji će im pomoći da njihovi učenici zadovolje osnovne zahtjeve tjelesnoga odgoja u vrijeme Covida-19.

U ponudi su i videovodstva za vježbanje s raznim sadržajima i fizičkim aktivnostima, pri čemu se pokrivaju teme kao što su Strategije usvajanja ponašanja koja izgrađuju samoefikasnost te Integriranje društveno-emocionalnoga učenja s fizičkim aktivnostima, kao i zabavne igre vezane uz trčanje.

Iako ova besplatna mrežna platforma nudi sve alate koje učitelji trebaju da bi animirali svoje učenike u novoj školskoj godini, vježbanje ne mora biti ograničeno na školu. Uz primjenu ponuđene aplikacije, roditelji mogu preuzeti aktivnu ulogu u fizičkoj aktivnosti svojega djeteta. Personalizirana nadzorna ploča omogućuje im praćenje napretka od kuće i pokazuje postignuća njihova djeteta u stvarnom vremenu. Prilagodljivo sučelje dolazi sa sustavom razmjene poruka koji premošćuje jaz između škole i doma te roditeljima olakšava povezivanje s učiteljima tjelesnoga odgoja i trenerima tako da mogu priložiti  dodatne informacije o djetetovim fizičkim aktivnostima izvan sata tjelesnoga odgoja. 

Proračunski rezovi te mjere fizičkoga distanciranja i sigurnosti mogli bi ugroziti tjelesni odgoj u školama. Međutim, u vremenu kada djeca trebaju blagodati mentalnoga zdravlja koje dolaze uz redovnu fizičku aktivnost, više nego ikada, aplikacija pruža jednostavno, besplatno rješenje za učenike, učitelje i roditelje.

Uz taj jedinstven program, Marathon Kids želi doprijeti do što većega broja trkača i nastaviti pomagati djeci u otkrivanju zadovoljstva koje donosi tjelesna aktivnost.

„U našoj organizaciji vjerujemo da svako dijete zaslužuje sretan, zdrav i aktivan život“, kaže Cami HAWKINS, izvršna direktorica. „Zbog toga je naša aplikacija potpuno besplatna za škole, razredne voditelje, učitelje tjelesnoga, roditelje ili volontere koji žele biti pokretači promjene u svojoj zajednici.“

■ NAPOMENA ■ Kanada: Educational Technology and Mobile Learning kanadska je mrežna stranica (blog) koju uređuje skupina kanadskih učitelja nudeći stručne sadržaje u području obrazovanja, posebno obrazovne tehnologije. ■ izvornik: educatorstechnology.com