Zanimljivosti
NA FESTIVALU ZNANOSTI U SINJU
Čime se bavi kemija – radionice za osnovce
objavljeno: 19. listopada 2016.

Cijeli tjedan vrhunski znanstvenici Sinjanima su se trudili približiti ljepotu znanosti. Tijekom poslijepodneva znanstvenici su održavali javna predavanja za građane, a prijepodne je svaki znanstvenik na jedan sat postao nastavnik i djeci pokazao kako bi on obradio određenu temu.

I naša škola već tradicionalno sudjeluje na Festivalu znanosti u Sinju. U Osnovnoj školi Ivana Lovrića od 3. do 7. listopada 2016. održano je devet radionica iz kemije za učenike petih, šestih, sedmih i osmih razreda pod nazivom „Čime se bavi kemija?” Radionice su provedene tijekom redovne nastave iz predmeta priroda, biologija i kemija. U radionicama je sudjelovalo dvjestotinjak učenika, a prisustvovali su im i nastavnici i asistenti u nastavi.

Radionice su vodili doc. dr. sc. Tomislav Portada, kemičar zaposlen na Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu, i Zvonimir Mlinarić, student prve godine farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Cilj radionica, koje su održane pod pokroviteljstvom Školske knjige, bio je popularizacija kemije kod djece osnovnoškolske dobi.

Voditelji su sadržaj radionica prilagodili dobi učenika, što je i njima bio svojevrstan izazov, pa su jednostavno i zanimljivo djeci približili znanost. Djeca su uistinu bila oduševljena i širom otvorenih očiju slušala predavače, bila aktivna na radionicama te predavače na kraju obasula pitanjima. Sve nam to dokazuje da je cilj radionica potpuno ostvaren.

I ovim putem zahvaljujemo predavačima Tomislavu Portadi i Zvonimiru Mlinariću na lijepim i zanimljivim predavanjima, organizatorima Festivala znanosti u Sinju te uredništvu kemije Školske knjige na organizaciji radionica u našoj školi.

Piše: Jure Poljak, učitelj biologije i kemije

Fotografija: Dušan Klarić Kukuz, učitelj tehničke kulture