Zanimljivosti
PŠ NORŠIĆ SELO, OŠ MILANA LANGA, BREGANA
Dani jabuka: Kad se male ruke slože, u Noršiću sve se može
objavljeno: 20. prosinca 2017.

Roditelji i sve brojniji gosti vjerna su publika i podrška projektu.

  • UČENIČKA ZADRUGA ‘PLEMKA’

Zaslugom tadašnjeg ravnatelja Borisa Zaringera i učitelja biologije Milana Librića 1996. godine osnovana je Učenička zadruga Plemka. U Noršić Selu zasadili su u školskom dvorištu stare sorte jabuka.

Jabuke su polako rasle, davale plodove, no godinama nije bilo planirane prerade osim konzumiranja svježih (urod je prvih godine bio skroman). Kasnije je kolegica Martinček proizvodila jabučni ocat, a prerada je uključivala samo učenike iz Noršić Sela.

Kada sam 2012. godine predložila ravnatelju projekt Dan jabuka na kojem bismo pripremali jela od jabuka, rado je podržao ideju i otvorila se prilika za uključenjem većeg broja sudionika, naših vrijednih zadrugara. Projekt sam osmislila i provodila s kolegicama Valentinom Martinček i Kornelijom Turić Dorotić.

  • PRVI DAN JABUKA U NORŠIĆ SELU

Pripremanje DANA JABUKA ostvarivalo se na nekoliko razina. Najprije sam s učenicima skupljala recepte, željela sam sastaviti jelovnik od predjela do deserta. U odabiru recepata morali smo voditi brigu o kapacitetima školske kuhinje, na raspolaganju smo imali samo jednu pećnicu i jedan štednjak. Iščitavajući recepte vježbali smo čitanje s razumijevanjem (pogrešan odgovor sada bi mogao značiti neuspjeh u pripremanju jela). Svi smo imali pune ruke posla. Srijedom nakon nastave prepisivali smo recepte, izdvajali količine i vrste sastojaka.

Izradili smo plakate s odabranim receptima za pripremanje na Danu jabuka i najvažnijim pojmovima o našoj učeničkoj zadruzi.

Poslali smo pozivnice, obavijestili sve učitelje… i naravno, pobrali jabuke u našem voćnjaku.

Prvi je Dan jabuka bio u našoj školi 20. listopada 2012. Rado smo izabrali nenastavni dan (subotu) jer nisu bile potrebne zamjene za učitelje. Dan uoči projekta školskim kombijem dostavljene su namirnice, kuhinjsko posuđe i potrebni uređaji. Kuhinja u Noršić Selu tada je bila vrlo skromno opremljena, puno stvari donosile su na posudbu i učiteljice. 

Unaprijed smo imenovali voditeljice i članove timova koji su se razlikovali bojom majica: žuti, crveni, plavi i zeleni. Svaki tim trebao je pripremiti po dva recepta.

Točno u 8 sati, uz geslo Kad se male ruke slože, u Noršiću sve se može, timovi supočeli s radom. Kao voditeljica projekta, nisam imala svoj tim, nego sam pomagala kome god bi zatrebalo. Nakon pripremanja slastica, domar je s dječacima pekao kestenje. U radu u kuhinji (posebno u pranju posuđa) uvijek je sudjelovala i školska kuharica.

Sve smo ostvarili u planirano vrijeme, a prije slatke degustacije učenici su u nekoliko trenutaka prostor školskog predvorja pretvorili u pozornicu s gledalištem i nastupili u posve novoj ulozi: kao glumci, pjevači, recitatori.

Pripremljene slastice širile su opojne mirise i svi smo jedva dočekali kušanje koje je uslijedilo nakon prezentacije o UZ Plemka. Ugodno druženje trajalo je do 13 sati.

Svi smo se složili u jednom – projektni dan treba ponoviti!

Iznimno nam je bilo važno snimiti sve aktivnosti  tijekom pripremanja i provedbe projekta. S radošću se prisjećamo kako je sve počelo, a fotografije najbolje svjedoče o tome, učenici su narasli, svi smo se bar malo promijenili…

  • NOVI POČETAK

Ponajprije zahvaljujući kolegicama Valentini Martinček i Korneliji Turić Dorotić održan je 6. Dan jabuka (21. listopada 2017.) na veselje svih učenika, suradnika i gostiju koji su rado pohrlili u Noršić Selo. Naša škola ima savršene uvjete za rad, stručni kadar učitelja, obnovljenu školsku zgradu, a ipak se svakoga dana iznova bori za svoj opstanak zbog smanjenog broja učenika.

Dani jabuka pronose glas o Noršić Selu, svjedoče o zajedničkoj volji, snazi i upornosti da se unatoč jednoznamenkastom broju učenika (Samo je 8 učenika tijekom 2017./2018.), sve, baš sve u Noršiću može, kad se male i velike ruke slože.

……………………..

Marija AŠČIĆ, prof. hrvatskog jezika | PŠ Noršić Selo