Zanimljivosti
SVAKO PETO AMERIČKO DIJETE IMA POTEŠKOĆE S ČITANJEM
Disleksija: evo kako izgleda
objavljeno: 18. prosinca 2019.

Roditelji možda ni ne slute da njihovo dijete pati od disleksije. Možda misle da se ne trudi dovoljno. Učitelju će se možda učiniti kako je dijete lijeno. Najgore je od svega kada dijete s disleksijom bude prozvano da čita naglas, a drugi mu se učenici smiju.

Victor WIDELL kreirao je kôd koji možete preuzeti kao gif-datoteku koja točno pokazuje kako izgleda imati disleksiju, odnosno jedan oblik disleksije. Istina je da je disleksija opći naziv za skup različitih vrsta poteškoća s čitanjem.

Neki vide samo dio slova, drugi vide riječi i slova koji „skaču” naokolo po stranici. A neki vide riječi i slova koji „šeću” oko stranice. To su samo neki od primjera različitih načina na koje se manifestira disleksija.

Widellov briljantan kôd nudi nam osjećaj disleksije i daje uvid u to kakva je borba živjeti s poteškoćama u čitanju. A to je važno, s obzirom na činjenicu da svaka četvrta osoba u svijetu pati od određenog oblika ovog poremećaja.

I ovdje još jednom POGLEDAJTE ODLOMAK TEKSTA viđen očima disleksične osobe.

Nije li vrijeme da se osvijestimo i prestanemo ljude koji imaju problema s čitanjem smatrati glupima?

Ideja simulacije određenih poteškoća nije nova. Simulacije su sjajna stvar jer nam pomažu razviti empatiju. A od toga vjerojatno nema ničega važnijeg.

………………

NAPOMENA 

  • SAD: Kars4Kids – portal namijenjen obrazovanju roditelja temeljen na znanstvenim informacijama i pisan njima razumljivim jezikom.
  • Izvor: kars4kids.org