Zanimljivosti
OŠ ZADARSKI OTOCI UZ DAN GRADA ZADRA
„Donatići” čestitaju voljenom gradu
objavljeno: 27. studenoga 2018.

… kao i voditeljica folklorne skupine „Donatići” uz kolegicu Lenku RADIĆ iz OŠ Zadarski otoci, Zadar.

Sam projekt Muzej u školi protkan je mišlju i vođen idejom čuvanja zadarske kulturne, povijesne i vjerske baštine i kulture mira. Tako da se unutar ovog projekta već tradicionalno održavaju događanja u sklopu Noć muzeja – „Zadarska alka”, potom „Zadarski mir” u Samostanu sv. Frane, Igre dida mog”, sudjelovali su na Vinkovačkim jesenima, gdje su u narodnim nošnjama grada predstavljali simbole Zadra, obrađena je tema „Gradimo grad”, izložbe i drugi sadržaji, a sve uz podršku ravnatelja škole Davora Barića.

Ove godine pod okriljem Muzeja u školi povodom Dana grada Zadra učenici škole Zadarski otoci i dječja folklorna skupina „Donatići” po četvrti put čestitali su Zadru programom „Čestitka voljenom gradu – SVETIM ŠIMUNOM KROZ PROSTOR I VRIJEME”. Zamišljeno je i ostvareno da se ovo događanje posveti jednom od zaštitnika Zadra, svetom Šimunu, Bogoprimcu. Zadar je grad koji se ponosi što u svojim njedrima čuva škrinju od zlata i srebra, a u njoj tijelo moćnog svetca, pravednog i bogobojaznog proroka iz Jeruzalema koji je u svojim rukama držao dijete Isusa, kralja mira.

Taj veliki i važan događaj iz Isusova života zapisan je u Svetom pismu. Sveti je Šimun, kad je uzeo dijete Isusa iz Marijinih ruku, ispunjen Duhom Svetim i božanskom nadahnućem, izgovorio riječi koje znaju svi kršćani svijeta:

„Sad otpuštaš slugu svojega Gospodaru,

po riječi svojoj u miru!

Ta, vidješe oči moje spasenje tvoje,

koje si pripravio pred licem svih naroda:

svjetlost na prosvjetljenje naroda,

slavu puka svoga Izraelskoga.”

(Luka 2, 29-32)

U programu „SVETIM ŠIMUNOM KROZ VRIJEME I PROSTOR” „Donatići” su s učiteljicom Anamarijom Boticom-Miljanović imali terensku nastavu, vođeni tragom svjedočanstva i zapisa o svetom Šimunu, krenuli su hodočastiti stazama, koje su moći svetca kretali se gradom Zadra. Tim stazama vodio ih je Šime BOTICA kao stručno vodstvo, a fotoaparatima zabilježili su Ivan PERICA i Gjonu SERRQI. Tako je nastala izložba fotografija učenika koja je postavljena u muzeju.

Svečanim programom učenici su u Kneževoj palači darovali svome gradu najljepšu čestitku pjesmom, riječju i izložbom. Dobrodošlicu svim prisutnima zaželjela je muzejska pedagoginja Lucija SEKULA. Nastupio je i KUD „Sveti Šime” iz Rtine pod vodstvom Nele MILETIĆ i Livija MARIJANA, društvo koje njeguje tradiciju i glagoljaško pjevanje. Prigodnu pjesmu za ovo događanje Dobro jutro Zadre napisao je prof. Lovre BOTICA, a pročitali su je učenici 2. c razreda. Uslijedilo je kratko predavanje o svetom Šimunu i povijest škrinje sa tijelom sv. Šimuna, o čemu je govorio povjesničar Vladimir ALAVANJA. Naglasio je kako grad Zadar ima četiri nebeska zaštitnika: sv. Šimuna, sv. Krševana, sv. Stošiju i sv. Zoila. Samo je sv. Šimun živio u Isusovo vrijeme i primio ga u svoje ruke. Svi su drugi živjeli poslije Krista. Nakon prigodnog programa, svi su prisutni mogli razgledati izložbu i pogledati projekciju filma „Priča o sv. Šimunu”. Ovo događanje bilo bi nepotpuno da se „Donatići” i ostali učenici škole nisu uputili u crkvu sv. Šimuna, gdje su mu zapjevali pjesmu, pomolili se i uputili zahvale Bogu i sv. Šimunu. Djeca i učiteljice obišli su škrinju, darovali ruže i dobila moćni pamuk sv. Šimuna. Učenici su imali priliku spoznati i upoznati vrijednosti i ljepote svoga voljenoga grada i domovine.

……………

Željka DIKLAN, učiteljica RN, mentorica