Zanimljivosti
Dvorci rijeke Loire
objavljeno: 15. siječnja 2014.

Loire je najduža rijeka u Francuskoj, a na njezin su nam spomen prva asocijacija dvorci sagrađeni uz njezine obale. Prije je Loire bila veoma važna vodena prometnica, a danas njome plove samo turistički brodovi.

Bajkovite krajolike uz Loire resi više od tri stotine dvoraca koje su od 10. do 15. stoljeća gradili najbolji arhitekti i čiji su okoliš uređivali najbolji krajobrazni arhitekti. Nakon Francuske revolucije 1789. godine mnogi su dvorci uništeni, no poslije su obnovljeni i otvoreni za javnost kao muzeji ili hoteli.

Dvorac Amboise pripadao je Karlu VIII. U njemu je stanovao i Leonardo da Vinci i u njemu je i pokopan.Dvorac Bourdaisiere preuredio je Franjo I., francuski  kralj, za svoju ljubavnicu. Dvorac u Angersu, pak, obnovio je Filip II. za svojeg unuka Luja IX. Chambord  je zbog karakterističnog oblika jedan od najprepoznatljivijih dvoraca na svijetu, sagrađen u doba renesanse. Dvorac Cheverny još uvijek pripada obitelji koja ga je kupila u 17. stoljeću, a Loches je služio kao zatvor za zarobljene Engleze. Dvorac Plessis-Bourré jedan je od rijetkih dvoraca u kojem se još uvijek živi, a u njemu je snimljeno više povijesnih filmova. Izgrađen je za samo pet godina za razliku od Châteauduna koji se gradio više od 400 godina. Dvorac u Usséu vjerojatno je inspirirao Charlesa Perraulta da napiše Trnoružicu, a sigurno je nadahnuo i Disneyja za njegov dvorac u Disneylandu.

 

 

UNESCO je 2000. godine uvrstio središnji dio doline rijeke Loire na popis mjesta svjetske baštine u Europi. Opisao ga je kao „izniman kulturni krajolik velike ljepote koji se sastoji od povijesnih gradova i sela, velikih arhitektonskih spomenika…”