Zanimljivosti
MULTILATERALNI SEMINAR
eTwinning učenje na otvorenom
objavljeno: 13. lipnja 2017.

Četverodnevno međunarodno stručno usavršavanje održano je u Šibeniku, u čijem je radu sudjelovalo stotinjak učitelja osnovnih i srednjih škola iz 21 europske zemlje pridružene zajednici eTwininga. Od ukupno deset sudionika iz Hrvatske dvije učiteljice, Marina Nadoveza i Marija Plavčić, bile su iz Osnovne škole Brodarica.

Seminar je obuhvatio inovativne teme i metode učenja na otvorenom kao iznimno popularan oblik poučavanja za koje ne postoji mnogo stručnih usavršavanja. Podijeljeni u dvije grupe, početnu i naprednu, te uz pomno odabrane aktivnosti, dobili smo praktičnu obuku korištenja početnih i naprednih eTwinning alata iz drukčije perspektive. Drugi, meni atraktivniji dio seminara obuhvatio je aktivnosti na otvorenom uz korištenje web alata kojima se u nastavi, bilo u otvorenoj ili zatvorenoj učionici, učenici i učitelji mogu koristiti. Voditelji radionica organizacijom suradničkih aktivnosti prenijeli su nam svoja stručna znanja i iskustva.

Na početku seminara predstavljeni su primjeri dobre prakse koji su nas nadahnuli za provedbu aktivnosti na otvorenom u različitim obrazovnim područjima. Tijekom seminara dobili smo zadatak formirati međunarodne projektne timove radi osmišljavanja novih eTwinning projekata. Početnici na eTwinning portalu mogli su saznati kako planirati, registrirati i upravljati eTwinning projektom. Aktivnosti su bile planski osmišljene. Svaki dan je imao određeni zadatak koji se nastavljao na sljedeće aktivnosti. Svi sudionici bili su zainteresirani pa je takvo ozračje pomoglo da se ostvare svi ciljevi seminara.

Komunikacija među sudionicima je bila izvrsna, osobito u planiranju projekata. Kao konačan rezultat registrirana su 23 nova europska projekta koja su sudionici, kao završnu aktivnost, prezentirali posljednji dan seminara. Neposredni kontakt, izravna komunikacija, formalne i neformalne aktivnosti među sudionicima omogućili su mi umrežavanje s kolegama iz drugih zemalja i ostvarivanje bolje i šire suradnje u planiranju projekta za sljedeću školsku godinu.

Uz rad uvijek se nađe i malo vremena za opuštanje. Tako su organizatori omogućili spajanje ugodnog s korisnim. Organizirani su izlet u Nacionalni park Krka te posjet Etnoland Dalmati u Pakovom Selu, gdje su domaćini na jedinstven način ispričali priču naših predaka. Jednim dijelom i kao domaćin, jer ipak je kontaktni seminar organiziran u mom rodnom gradu, mogu reći da su svi sudionici bili oduševljeni Hrvatskom i Dalmacijom. Teško je prenijeti njihove dojmove jer, kako kažu, iskusili su nezaboravno iskustvo koje će pamtiti cijeli život, a neki planiraju i povratak u osobnom aranžmanu.

……………

Marina NADOVEZA, učiteljica razredne nastave | OŠ Brodarica