Zanimljivosti
OŠ KNEZ TRPIMIR, KAŠTEL GOMILICA
European Day of Languages
objavljeno: 20. veljače 2020.

Projekt se provodi pod mentorstvom Tine PARAĆ, profesorice engleskog i talijanskog jezika. Osim učenika naše škole, u ovom su projektu sudjelovale još 62 škole iz cijele Europe.

Rad na projektu tekao je u nekoliko faza. Nakon predstavljanja škola i učenika sudionika u projektu, učenici su za potrebe projekta ispisivali razglednice na engleskom i materinskom jeziku koristeći se trima ključnim riječima projekta – LOVE [ljubav], PEACE [mir] i TOLERANCE [tolerancija].

Ispisane razglednice poslali su na adrese svojih kolega iz 62 partnerske škole diljem Europe. Učenici su s nestrpljenjem iščekivali razglednice ostalih sudionika koje su potom izložili na razrednom panou.

Kao rezultat zajedničkog rada većine partnerskih škola nastao je digitalni magazin koji možete vidjeti OVDJE. 

Napravljen je i digitalni zemljovid na kojem se mogu vidjeti sve škole sudionice u projektu, a da biste vidjeli kako zemljovid izgleda zavirite OVDJE.

Za potrebe projekta izrađen je i zajednički videouradak koji pogledajte OVDJE. 

Radom na projektu učenici su osnažili svoje jezične kompetencije kako u govornom tako i u pisanom iskazu na engleskom jeziku. Ispisivanjem razglednica učenicima smo htjeli približiti sad već pomalo „odbačen i zaboravljen” način dopisivanja i vješto ga integrirati u novi digitalni oblik dopisivanja.

Suvremenim metodama poučavanja i aktivnostima učenika tijekom realizacije projekta [aktivnim učenjem, istraživanjem i rješavanjem problema] poticalo se kritičko promišljanje o važnosti učenja stranih jezika, prihvaćanje drugih kultura i različitosti, uporaba digitalnih tehnologija i medija, promicala se prevencija nepoželjnih oblika ponašanja i nasilja i naglašavala sigurnost u virtualnom okruženju.

Stoga je važno naglasiti da je projekt European Day of Languages 2019 dio školskoga kurikuluma, ali i školskoga preventivnog programa.

Promicanje projekta trenutačno je pri kraju u svim zemljama sudionicama te je predložen za nacionalnu nagradu kvalitete eTwinningova projekta.

…………………..

Tina PARAĆ, prof. | OŠ knez Trpimir, Kaštel Gomilica