Zanimljivosti
Građevine koje su izgrađene u ime ljubavi
objavljeno: 14. veljače 2014.

Zbog ljubavi osvajali su se planinski vrhunci i ispisivale poruke na velikim stadionskim displejima, abdicirali su kraljevi i predsjednici, a u ekstremnim slučajevima zbog ljubavi i slomljenoga srca vodili su se ratovi i gubili životi. No zbog ljubavi su jednako tako nastala i neka od najljepših i najdragocjenijih umjetničkih djela, pjesama, romana, skladbi, perivoja i građevina.

Dvorac Boldt, New York

Dvorac Boldt

Može li biti romantičnije – na Valentinovo 1905. bogati je Amerikanac George Boldt ljubljenoj supruzi Luizi darovao imanje na području New Yorka zvanome Tisuću otoka. Centralno zdanje s dvorcem u viktorijanskom stilu smješteno je na otoku Heart (srce). Nažalost, Luiza je umrla prije nego što je kompleks završen. George više nikad nogom nije kročio na otok, no u dvorcu se održavaju romantična vjenčanja.

Taj Mahal, Indija

Taj MahalJedna od najljepših građevina svijeta nalazi se na prestižnoj UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine i smještena je u Agri, gradu u indijskoj saveznoj državi Utar Pradeš. Dao ga je sagraditi mogulski vladar, šah Džahan, u spomen na svoju prerano preminulu obožavanu suprugu Mimtaz Mahal. Gradnja je počela 1632., potrajala je 22 godine, a rezultat je krunski dragulj svjetske arhitekture koji svake godine dođe vidjeti više od tri milijuna posjetitelja.

Dvorac Lastino gnijezdo, Ukrajina

Lastino gnijezdoBlizu Jalte, grada na Crnome moru, nalazi se predivan dvorac nastao doslovno zbog ljubavi. Izgrađen je 1912. u neogotičkom stilu i izgleda nevjerojatno romantično. Kako je namijenjen isključivo skrivanju zabranjenih ljubavnika, nije čudno da se naziva i Dvorcem ljubavi.

 

Svjetionik Savudrija, Istra

SavudrijaNajsjeverniji i najstariji hrvatski svjetionik iz 1818. dao je sagraditi austrijski grof von Metternich, koji se na nekom balu zaljubio u tajanstvenu crnku iz Savudrije te smislio kako će se na svjetioniku nedaleko od Umaga sigurno moći sastajati sa svojom draganom. Svjetionik je, okrutnom igrom sudbine, završen baš u isto vrijeme kad je djevojka umrla, a grof se, shrvan tugom, više nikad nije vratio na to mjesto.

Dvorac Kellie, Malezija

Dvorac KellieNajstariji dvorac u Maleziji nalazi se u mjestu Batu Gajah, a nosi naziv Kellie jer je njegovu gradnju inicirao bogati škotski plantažer William Kellie još davne 1915. Razlog je beskrajna ljubav prema supruzi Agnes, koja je čeznula za zavičajem. U znak svoje vječne ljubavi osmislio je za nju velebno zdanje u kojem su se prepletali grčko-romanski, maorski i indijski stil.

Charing Cross, London

Charing CrossOni koji su posjetili englesku prijestolnicu znaju, a oni koji će to tek učiniti trebaju znati kako je nastalo raskrižje u samome središtu Londona – Charing Cross. Engleski kralj Edvard I. bio je tako slomljen smrću voljene mu supruge Eleonore da je 1291. naredio kako svaka od postaja na putu do njena posljednjeg počivališta u Westminsterskoj opatiji ima biti obilježena križem.

 Kula Toreta, Silba

Kula ToretaUsred slikovite Silbe, najsjevernijeg otoka Dalmacije, uzdiže se Marinića toranj, ili toreta. Iza uske, okrugle kule sagrađene „od živoga kamena“ krije se neobična ljubavna priča o kapetanu Petru Mariniću iz 19. st., kojeg njegova zaručnica, ljepotica Antonija Mauro, nije čekala da se vrati s mora, nego se udala za drugoga. Kapetan je odlučio čekati da se njena kći istoga imena i ljepote zaljubi se u njega i postane mu ženom. Iz svoje su kamene torete zajedno sretno gledali otok, more i brodove.