Zanimljivosti
ŽELITE OSTAVITI DOBAR PRVI DOJAM? OVI ĆE VAM SAVJETI POMOĆI…
Izjave koje morate izbjegavati u novoj školi
objavljeno: 18. rujna 2019.

Stoga ne želite povećati pritisak pogrešnom izjavom.

EVO NEKOLIKO IZJAVA KOJE MORATE IZBJEGAVATI POD SVAKU CIJENU:

1. „Mi to nismo tako radili u mojoj staroj školi.”

Siguran način da izgubite prijatelje od samog početka jest da im kažete da ne rade nešto onako kako ste vi to radili. Zapamtite, vi „tamo” više ne radite, sad radite ovdje.

2. „Po mome mišljenju, njihovo ponašanje nije toliko loše.”

Komentari o tome koliko vam je lako nositi se s učenicima samo će pogoršati kasniju situaciju kad zaista budete imali problem (nadam se da nećete, ali vrlo je vjerojatno da hoćete). Budite skromni i nemojte se hvalisati svojim uspjesima.

3. „Ja se ne smijem do Božića.”

Ako ste racionalni, odlučni i tvrdoglavi u radu s učenicima, osoblje koje vas ne poznaje moglo bi steći pogrešan dojam. Smijanje nikad nije naštetilo nikome, a ideja da se učitelj ne smije nasmijati učenicima prije Božića nikad nije bila nešto što učitelji zaista rade… Ili sam u krivu?

4. „Poznat sam po…”

Nova škola znači da nemate ugled. To može biti teško prihvatiti nekim učiteljima koji su imali određeni status na prethodnom poslu, ali morat ćete iznova izgraditi svoj ugled na novome poslu. Ono što ljudi misle o vama zapravo o vama ne ovisi.

5. „Nikad to nećeš moći napraviti.”

 

Budite onaj koji inspirira, a ne onaj koji ubija inspiraciju. Dolazak u novu školu s negativnim stavom nikome ne pomaže. Oni koji su već nekoliko puta promijenili školu znaju da uvijek postoje neslaganja u prvih nekoliko ključnih tjedana, ali nemojte dopustiti da uzrok tih neslaganja bude vaša negativnost.

6. „Gdje je …”

Biti nov znači naviknuti se na novo okruženje. Nema ništa loše u tome da zatražite pomoć kada vam je potrebna, ali vi ste također odrasla osoba. Pobrinite se da nakon prvih nekoliko dana naučite gdje je što i da znate kako doći s jednog mjesta na drugo (pogotovo ako poučavate u nekoliko učionica).

7. „Što će se dogoditi ako se ne slažem s načinom rada?”

 

Nemojte započeti novu školsku godinu na novome radnome mjestu i odmah stvarati probleme. Ako niste sigurni slažete li se s time kako se radi u ovoj školi, pobrinite se da prvo isprobate ovaj novi način. Nemojte držati glavu u oblacima i govoriti da vi nećete raditi stvari onako kako svi drugi rade. Također, jeste li sigurni da ste odabrali pravu školu ako ste tako osjećate?

Bez obzira na to jeste li svjež ili iskusan učitelj, vi ste i dalje novi u ovoj školi, stoga dobro razmislite o tome što ćete reći u nekoj situaciji i na koji ćete način to sročiti.

………………

NAPOMENA

  • Ujedinjeno Kraljevstvo: TES je digitalna zajednica s više od 3,6 milijuna registriranih korisnika u 279 zemalja i teritorija te stoga najveća mreža učitelja koja pomaže savjetovati, informirati i inspirirati učitelje širom svijeta.
  • Izvor: tes.com
  • Photo by Kristina Flour on Unsplash