Zanimljivosti
STVORITI NEOVISNE I MOTIVIRANE UČENIKE NIJE NEMOGUĆ KORAK
Kako ohrabriti i poduprijeti neovisno učenje
objavljeno: 7. srpnja 2020.

Nema ništa gore nego od učenika čuti te dvije riječi – „Završio sam!“ kada ste prilično sigurni da imaju još mnogo toga „završiti“. Na koji način, dakle, potičete i njegujete  neovisno učenje u učionici?

Razmislimo zajedno o nekoliko pitanja…

Jeste li ikada proveli znatnu količinu vremena planirajući zadatak do najsitnijih pojedinosti za svoje učenike da bi ga oni brzopleto preletjeli i završili u tren oka?

Imate li vrlo potrebite učenike koji vas pri svakom koraku zapitkuju što im je sljedeće činiti?

Ako je odgovor na ta pitanja potvrdan, vjerojatno će vaši učenici imati koristi od alata koji pomažu u procesu samostalnog izvršavanja zadataka.

VRIJEDNOST POTICANJA NEOVISNOG UČENJA

Stvoriti neovisne i motivirane učenike, može vam se učiniti kao nemoguć zadatak. Međutim, to je vještina broj jedan koju trebate poučavati ako želite pripremiti svoje učenike za cjeloživotno učenje što je, kako znamo, sveti gral obrazovanja. Dakle, da ne duljimo, evo nekoliko savjeta i izvora koji će vam pomoći potaknuti neovisno učenje u učionici.

Ključna stvar o kojoj treba misliti kada uvodite nešto novo jest kako će to funkcionirati u okviru trenutačnih okolnosti u vašoj učionici. Svaka dinamika učitelja i razrednoga odjela jedinstvena je kao i svaka školska godina. Ne morate početi pompozno iako to može biti vrlo primamljivo u industriji koja je poznata po težnji k vrhunskim rezultatima.

EVO KAKO MOŽETE POČETI VEĆ DANAS:

 • Uspostavite neovisno vođene rutine.
 • Stvorite otvoreno okružje.
 • Ohrabrite učenike da postavljaju otvorena pitanja.
 • Pregovarajte oko izbora aktivnosti.
 • Opremite učenike strategijama samokontrole.

ČAROLIJA ALATA ZA POTICANJE NEOVISNOG UČENJA

Predstavljamo vam naše male pomagače u likovima majmunčića: The Magic of Independent Learning i The Science of Independent Learning .

Ti likovi pomažu ohrabriti učenike da samostalno poduzmu sve korake prije negoli se obrate učitelju za pomoć.

Ti koraci uključuju:

 • PRVO POKUŠAJ NAJBOLJE ŠTO MOŽEŠ.
 • POKUŠAJ NA DRUGI NAČIN.
 • PRIMIJENI SVE MATERIJALE I ALATE KOJI SU TI DOSTUPNI.
 • PITAJ RAZREDNOG „STRUČNJAKA“.
 • PITAJ UČITELJA.
 • ULOŽI VRIJEME KOJE TI JE PREOSTALO ZA POBOLJŠANJE I POPRAVAK.

Jedan od koraka uključuje konzultiranje razrednog „stručnjaka“. Učenici se lako povezuju te će jedan drugom najbolje i najpribližnije moći razjasniti nedoumice. Kako biste pripomogli toj vrsti organizacije u učionici, možete izložiti popis učenika koji su zauzeti radom i onih koji su spremni pomoći drugima ako je potrebno.

To će ih ohrabriti da pruže potporu jedan drugom bez nametanja obveze pomaganja drugima prije nego su završili sa svojim radom.

Još jedan od savjeta je uporaba svih materijala, alata i izvora koje imaju na raspolaganju. Pobrinite se da učenici znaju što to točno uključuje u vašoj učionici.

KAKO POMOĆI UČENICIMA KONTROLIRATI EMOCIJE

Još jedna prepreka na koju učenici mogu naići za vrijeme neovisnog učenja su emocije i nemogućnost njihove kontrole. Omogućiti učenicima da izraze svoje osjećaje za vrijeme učenja još je jedan način kako stvoriti neovisne učenike u svojoj učionici.

Naši novi materijali Emotion Demotion savršen su način kako pomoći učenicima lakše izraziti emocije bez podizanja ruku i privlačenja pozornosti na sebe.

KOLEKCIJA UKLJUČUJE:

postere Emotion Demotion koji predstavljaju timove (Iscrpljen tim, Otkvačen tim, Veselu škvadru, Mrzovoljnu bandu)

podloge na ekranu Emotion Demotion uz pomoć kojih učenici mogu smisliti vlastite strategije kako zauzdati emocije u učionici

The Emotion Demotion – Silent Desk, značke, koje učenici mogu položiti na klupu i tako izraziti kako se osjećaju bez izgovaranja na glas.

Nadamo se da vam je blog pružio određen uvid u to kako učinkovito potaknuti neovisno učenje u učionici. Voljeli bismo čuti vaše mišljenje. Na koji način ohrabrujete i njegujete neovisno učenje u svojoj učionici?

■ NAPOMENA ■ SAD: Teach Starter – blog s izvorima i sadržajima namijenjenima obrazovanju ■ izvornik: teachstarter.com