Zanimljivosti
Konačno priznanje da je kombinacija tipki Ctrl-Alt-Delete bila pogreška!
objavljeno: 4. studenoga 2013.

Ako ste korisnik PC-ja, odnosno operativnog sustava Windows, a vaše se računalo katkad znalo zamrznuti, kombinacija tipki Control-Alt-Delete zasigurno vas je spasila od nekoliko nepotrebnih uključivanja i isključivanja računala. No svjetski informatički mogul Bill Gates, čelnik tvrtke Microsoft, konačno je priznao da je kombinacija tipki Ctrl-Alt-Delete bila – pogreška!

Tipkovnica

Gates je u intervjuu na donatorskoj konferenciji na prestižnom sveučilištu Harvard u SAD-u otkrio da je Microsoft mogao jednostavno kreirati jednu tipku koja bi korisnika vodila do opcije upisivanja korisničkog imena i lozinke umjesto da se služi kombinacijom Ctrl-Alt-Delete. Problem je nastao kada dizajner IBM-ove tipkovnice nije htio kreirati taj jedinstveni gumb! Tada se Microsoftov inženjer David Bradley dosjetio sada već legendarnoj kombinaciji Ctrl-Alt-Delete koja se do današnjeg dana rabi za „ulazak” u Task Manager ili pak za potpuno zaključavanje računala.

Tvrdoglavost dizajnera tipkovnice očito je ponukala inženjera Bradleyja da se potrudi i nađe rješenje koje bi zadovoljilo nadređene. Ipak, s obzirom na to koliko je tipki na tipkovnici, bilo bi zanimljivo doznati zašto se Bradley bio odlučio baš za kombinaciju tipki koje međusobno nisu posve blizu. To će za sada ostati informatički misterij…