Zanimljivosti
OŠ 'ANTUN NEMČIĆ GOSTOVINSKI', KOPRIVNICA
Lidice 2016. – opet nagrađeni na svjetskom natječaju lijepih umjetnosti za djecu
objavljeno: 8. prosinca 2016.

…njegove ekselencije Vladimíra Zavázala, koji im je priredio svečanost i uručio priznanja. Tom prigodom veleposlanik je ispričao tragičnu priču o Lidicama, o nastanku natječaja, pohvalio nagrađene te zahvalio školama na sudjelovanju.

U kategoriji keramike Posebnim priznanjem nagrađene su Tonka Lonjak za svoj rad Školske brige, u tehnici goli raku, i Gabrijela Lončar za Školsku pločicu. Mentor im je bio Dragutin Ciglar, kipar i keramičar iz Likovne udruge Motacilla alba te voditelj Male koprivničke škole keramike pri OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“.

U kategoriji likovnih radova nagrađene su Maša Hadelan i Petra Salajpal za radove inspirirane čitanjem i boravkom u knjižnici, u tehnici niski reljef. Njihova je mentorica Senka Pintarić, učiteljica savjetnica.

Učenici Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ godinama sudjeluju na tom natječaju i više puta su nagrađeni posebnim priznanjima, a Nikolina Sušilović 2011. osvojila je medalju Ruža Lidica u kategoriji fotografija.

Međunarodna dječja izložba lijepih umjetnosti Lidice prvi put je organizirana 1967. Tijekom godina postala je poznata u cijelom svijetu i jedna je od najvećih i najstarijih izložbi dječje umjetnosti. Tema natječaja 2016. godine bila je Škola i obrazovanje, a pristiglo je 18.075 radova iz 77 zemalja svijeta. Iz Hrvatske je pristiglo 380 radova, od kojih je 20 nagrađeno. [ IZ DRUGIH IZVORA | korpivnica.hr ]