Zanimljivosti
GIMNAZIJA VUKOVAR
Maturalac po Italiji za uživanje
objavljeno: 9. rujna 2019.

Vukovarski maturanti za svoje odredište odabrali su sjevernu Italiju sa smještajem u prijestolnici primorskog turizma, gradu Riminiju. Na putovanju koje je trajalo tjedan dana posjetili smo Padovu, San Marino, Firenzu, Bolongu i Ravennu. Naučili smo puno, vidjeli puno više, a ponajviše smo se družili u opuštenom i vedrom raspoloženju.

Na putu do Riminija posjetili smo grad Padovu u regiji Veneto, na sjeveru Italije. Većina će pri spomenu Padove reći kako je tamo jedna od najznačajnijih bazilika na svijetu – Bazilika sv. Antuna Padovanskog, a zanimljivo je što je Padova domaćin i svetišta hrvatskoga svetca Leopolda Bogdana Mandića rođenog 1866. u Herceg Novom, a koji je u umro u Padovi 1942. godine. U kapeli unutar svetišta od 1963. godine u grobu od crvenog mramora posmrtni su ostatci svetog Leopolda. Grad je to prognanog Dantea, kapele Scrovegni poznate po glasovitim Giottovim freskama, sveučilišta Palazzo Del Bo na kojemu su poučavali najveći talijanski mislioci poput Kopernika, Galilea i Casanove.

Zanimljiva činjenica vezana za ovo sveučilište kaže da je na njemu diplomirala Elena Lucrezia Cornaro Piscopia, prva žena na svijetu koja je stekla doktorat filozofije 1678., puno prije nego što je ženama uopće bilo dozvoljeno studirati. Na središnjem trgu u Padovi smještena je Palača razuma (Palazzo della Ragione), a smjestili smo se i mi u trenutcima odmora, prije no što smo nastavili put prema našem odredištu Riminiju. Za Padovu možemo samo reći da je grad bogate povijesti koji pruža jedinstveni doživljaj koji sigurno vrijedi ponoviti.

Nakon šetnje Padovom, nastavili smo svoje putovanje. U večernjim satima uslijedio je smještaj u hotel i večera. Svima nam je dobro poznato kako je talijanska gastronomija čudo, a mi smo se u to i uvjerili uz savršene torteline, cheesecake s ricottom, umak bolognese, parmezan… raj za nepce. Šećer na kraju – večernji izlazak i zabava u ugodnom okruženju.

Odmorni i osvježeni, prijepodne, proveli smo obilazeći i upoznavajući Rimini. Rimini je grad na dvije rijeke koje se ulijevaju u more i grad podijeljen na dva dijela, stara povijesna jezgra s impozantnim trgovima u koji se ulazi kroz Augustov slavoluk i moderni dio, gdje smo se i mi smjestili, s nizom hotela, restorana i pješčanih plaža dugačkih čak 15 km, na kojima smo u slobodne vrijeme uživali u ljetnom suncu i toplom moru. Od znamenitosti, izdvojili bismo katedralu Tempio Malatestiano izgrađenu u 13. stoljeću u gotičkom stilu i srednjevjekovni renesansni dvorac Sismondo (Castel Sismondo). Poznavatelji filma znaju da je Rimini i rodni grad Federica Fellinija, filmskog redatelja i scenarista, a zanimljivo je istaknuti da je i Tiberijev most kao svjedok prometnog značaja Riminija u antici izrađen od istarskoga kamena. Odmor i slobodno vrijeme uz talijanski cappuccino proveli smo na najljepšem trg u Riminiju – Piazza Cavour.

Drugog dana posjetili smo jednu od najmanjih država na svijetu – San Marino. Naš vodič ispričao nam je zanimljivu legendu po kojoj je klesar Marin s otoka Raba 301. godine krenuo za Rimini, ali se zbog progona kršćana sklonio na obližnje brdo Monte Titano i izgradio kapelicu koja danas čini jezgru grada San Marina. Savršene fotografije napravili smo na Piazza della Liberta, gdje smo se zatekli baš kad je tzv. Guardie di Rocca radilo smjenu straže. Budući da je penjanje do vrha planine Titano na 35 Celzijevih stupnjeva bilo prilično zahtjevno, okrijepili smo se uz cappuccino i tortu tre monti, omiljeni desert u državi. S obzirom na to da je San Marino zona slobodne trgovine, kupnja je također postala dio našega savršenog putovanja.

Treći dan proveli smo u zabavnom parku Mirabilandia, najvećem zabavnom park u talijanskoj pokrajini Emilia Romagna. Zabava na 300 000 četvornih metara s atrakcijama podijeljenima u tri skupine: Extreme, Moderate i Soft i pet tematskih različitih dijelova. Cijeli dan na atrakcijama poput Nissan Grand Prix, Autoplash, Blu River, Explorer, Delirium, Las Vegas, Niagara, a da to nismo ni osjetili. Zabavni nas je park potpuno oduševio, ali i izmorio.

Peti dan rezerviran je za renesansni dragulj u srcu Italije, grad Firencu. Firenca je glavni grad toskanske regije, a naše odredište bio je stari grad čiji su svi povijesni spomenici, galerije i muzeji smješteni skoro na jednome mjestu. Na glavnom trgu, Piazza della Signoria, gradska je vijećnica Palazzo Vecchio, a ispred nje replika Michelangelova Davida. Veliki vrtuljak ugledali smo u sredini trga Piazza della Repubblica, a na trgu Piazza del Duomo dočekala nas je oktogonalna krstionica i firentinska katedrala s Giottovim zvonikom u raznobojnom mramoru. Obilazak Firence završili smo razgledanjem poznate zbirke umjetnina u muzeju Galleria degli Uffizi koja sadrži neka od najljepših djela svjetske umjetnosti i umjetnika kao što su Michelangelo, Botticelli, Ghirlandaio, Giotto, Leonardo da Vinci… Da Firenca skriva nevjerojatne tajne i skandale, shvatili smo slušavši priče o obitelj Medici koja je na razne načine poduprla razdoblje renesanse, razloge zašto Hitler nije odlučio uništiti Ponte Vecchio u Drugom svjetskom ratu ili kako je stvarao Michelangelo… Sigurno, Firencu ćemo pamtiti po veličanstvenoj arhitekturi i pogledu od kojeg zastaje dah.

Šestog dana posjetili smo grad znanja – Bolognu. Za razliku od gradova koje smo obilazili prethodnih dana, trgovi i ulice Bologne nisu preplavljene turistima, a sam grad ima manje od 400 tisuća stanovnika te skoro 100 tisuća studenata koji se školuju na nekom od brojnih studija. Bolognu karakteriziraju tri epiteta – La dotta, La rossa, La grassa – učena (studentska metropola), crvena (cigla, fasade, crijepovi – sve je u nijansama crvene, narančaste i žute boje) i debela (svjetski poznati ragu alla bolognese i mortadela).

Razgledajući grad, primijetili smo da je sav „natkriven” arkadama, tako da ako i kiša pada kišobran nije potreban. Navodno je bila obveza graditi kuće s arkadama dovoljno širokima da pod njima putnik namjernik može prenoćiti. Obilježje grada jesu i dva kosa tornja u centru, na glavnom je trgu Piazza Maggiore i gotička bazilika zaštitnika grada, sv. Petronija, unutar koje je najveća meridijana na svijetu. Crkva je peta po veličini na svijetu, a ispred nje je Neptunova fontana. Budući da je Italija poznata po sladoledu, nismo mogli odoljeti izazovu i slobodno vrijeme proveli smo uživajući u okusu omiljene ljetne slastice, talijanskoga gelata.

Vrlo brzo došao je dan za pakiranje i putovanje u Vukovar. Na povratku smo posjetili nekadašnju prijestolnicu Zapadnoga Rimskoga Carstva – Ravennu. Ravenna je mjesto u koje se od progonstva sklonio poznati renesansni majstor Dante Alighieri i u kojem je dovršio svoju Božanstvenu komediju. Dante Alighieri otac je talijanske književnosti i talijanskoga standardnoga jezika, a njegova je grobnica upravo u Ravenni. Ravena nudi uistinu za svakoga ponešto, poput Teodorikova mauzoleja, Bazilike sv. Apolinarija, Bazilike sv. Vitalea te prekrasnih mozaika, po kojima je ovaj grad prozvan europskom prijestolnicom mozaika.

Puni dojmova, novih spoznaja i znanja, osnaženi u duhu prijateljstva i zajedništva, vratili smo se u Vukovar i s posebnim žarom pričamo i prepričavamo svoje dogodovštine i iskustva uz bezbroj fotografija koje će nas zauvijek podsjećati na naše zajedničko maturalno putovanje u Italiju.

…………..

Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ | Gimnazija Vukovar