Zanimljivosti
IZRADA DIGITALNE UMNE MAPE
Ništa lakše: Nekoliko klikova mišem do digitalne umne mape
objavljeno: 12. svibnja 2020.

Mind-Map-online.de besplatni je mrežni  program koji vam omogućuje da jednostavno i brzo izradite digitalnu umnu mapu. Napravljena mapa može se spremiti u obliku grafičkoga dokumenta (slike), u PDF-formatu ili izravno ispisati. Moguće je preuzimati i dijeliti dokumente u programu „FreeMind“ te izrađenu mapu putem poveznice podijeliti s drugima.

Poveznicu je moguće podijeliti s drugima bez registracije, a ako želite mapu sačuvati na mreži, preuzeti kao PDF ili u formatu slike, možete se besplatno registrirati na mrežnu stranicu.

Aplikaciija je postavljena vrlo intuitivno i njome se može upravljati i tipkovnicom i mišem. Kako biste umnu mapu izradili brzo i učinkovito, potrebno je upoznati se s ključnim naredbama tipkovnice.

■  KAKO IZRADITI UMNU MAPU

Aplikaciji pristupite OVDJE. U početnim postavkama prikazan je primjer umne mape. Kako biste kreirali novu mapa, kliknite na gumb „Neue Mind-Map erstellen” (krajnje lijeva ikona s prikazom praznog dokumenta ispod primjera mape). U novom prozoru otvorit će se nova mapa.

■  UMETANJE I UREĐIVANJE GRANA

Nakon što se otvori nova mapa, bit će prikazan korijenski čvor (polje za umetanje osnovnog ili središnjeg pojma ili teme). Dvostrukim klikom na njega možete upisati temu umne mape. Potvrdite klikom na tipku „Enter“.

Nova grana dodaje se desnim klikom na korijenski čvor (polje osnovne teme) i odabirom funkcije „Neuer Ast“ ili pritiskom tipke „Insert“ na tipkovnici. I ovdje se tekst unutar polja nove grane može uređivati dvostrukim klikom na polje. To je sada glavna grana ove razine i ako je označena, možete tipkom „Enter“ umetati dodatne grane.

Ako želite izbrisati granu, označite ju klikom miša i uklonite pritiskom na tipku „Delete“. To možete učiniti i desnim klikom i odabirom odgovarajuće funkcije.

■  PREMJEŠTANJE GRANA

Kako biste premjestili granu, kliknite na nju i povucite ju na željeni položaj. Kao novu granu možete umetnuti i sliku s vašeg računala i dodati joj tekst. Moguće je mijenjati veličinu i boju teksta te pozadinsku boju svake grane.

KLJUČNE NAREDBE

  • Insert (Ins) – dodaje podgrane (označiti granu i kliknuti „Insert“)
  • Enter – dodaje grane istoj razini
  • Delete (Del) – briše grane

Polje za rad može se povećati skrivanjem uputa. Kako biste to učinili, kliknite na žuti gumb unutar kojeg se nalazi slovo „i“.

■ NAPOMENA ■ NJEMAČKA: Mind-Map-online.de – aplikacija za izradu umnih mapa u digitalnom obliku ■ izvornik: mind-map-online.de