Zanimljivosti
Nobelova nagrada za kemiju za 2013. godinu
objavljeno: 31. listopada 2013.

Nobelova nagrada za kemiju za 2013. godinu dodijeljena je američkim znanstvenicima Michaelu Levittu, Martinu Karplusu i Ariehu Warshelu. Zaslužili su je doprinosom razvoju računalnih modela za kompleksne kemijske sustave. Ta su trojica znanstvenika djelatnici prestižnih američkih sveučilišta: Levitt na Stanfordu, Karplus na Harvardu, a Warshel na Sveučilištu Južna Kalifornija. Oni su 70-ih godina 20. stoljeća postavili temelje razvoju snažnih računalnih programa koji su utrli put razumijevanju i predviđanju kemijskih procesa. Računalni modeli koji oslikavaju stvarne pojave postali su ključni za napredak suvremene kemije i razvoj kemijske industrije kakvu danas poznajemo.

Michael Levitt, Martin Karplus i Arieh Warshel

„Laureati su omogućili da s pomoću računala uđemo u tajanstveni svijet kemije. Spoznaja kemijskih procesa omogućuje nam da unaprijedimo katalizatore, lijekove i solarne ploče”, izjavili su u švedskoj Kraljevskoj akademiji te istaknuli da je otkriće važno i za razvoj lijekova.

Metode za koje je dodijeljena ovogodišnja Nobelova nagrada za kemiju pomogle su kemičarima u razumijevanju složenih kemijskih procesa poput katalizatorskog pročišćivanja ispušnih plinova ili fotosinteze u lišću.