Zanimljivosti
OŠ IVANA GUNDULIĆA, ZAGREB
Očaravajuće čarolije u kemiji
objavljeno: 17. veljače 2020.

Učenici trećih i četvrtih razreda OŠ Ivana Gundulića iz Zagreba bili su jedni od sretnika koji su prije više od godinu dana uspjeli dobiti termin za današnju predstavu. Predstava je izvrsna, edukativna i uzbudljiva pa je mnogo učitelja i učenika zainteresirano za dolazak, a mjesta na predstavi trebaju se rezervirati i godinu dana unaprijed.

Kroz predstavu nas vodi čarobnjak koji je organizirao natjecanje u izvođenju čarolija. „Glumci” (profesori i studenti) izvode impresivne pokuse. Mnogo je dima i plamena, čarobnih tekućina koje pred gledateljima mijenjaju boje, mnogo je iskrica i malih eksplozija. Predstava je interaktivna, jer u jednom dijelu uključuje djecu iz publike koja pomažu u izvođenju čarolija (pokusa). Učenici su bili očarani i mnogi su rekli kako bi voljeli studirati kemiju. Na kraju su se učenici fotografirali i razgovarali s glumcima.
Učenike treba polako poticati na istraživanje i znanstveno razmišljanje kroz različite aktivnosti i sadržaje. Bilo bi dobro krenuti od njihovih stvarnih interesa. Treba ih poticati da postavljaju pitanja i da razmišljaju o tome što bi se moglo dogoditi (pretpostavke). Malo ih poticati i po potrebi im pomagati u pronalaženju rješenja i izvođenju pokusa. Vrlo će brzo sami naučiti prikupljati podatke i dolaziti do zaključaka. Tako ćemo potaknuti njihovo logičko zaključivanje i kritičko mišljenje.

Za to „zaljubljivanje” u prirodne znanosti koristim svaku priliku kao što su ove Čarolije u kemiji. Ujedno sudjelujemo u eTwinningovu projektu Pokusi su nova fora koji sam pokrenula u suradnji s kolumnisticom Školskog portala Sandrom VUK te Petrunjelom KRAJAČIĆ.
………………….

Sanela ŠKEVIN, učiteljica razredne nastave | OŠ Ivana Gundulića Zagreb
……….

Dugogodišnja učiteljica škole u srcu Zagreba. Za sebe mogu reći da volim istraživati, poučavati izvan učionice i stalno nešto novo raditi. Vodim skupinu malih istraživača koji svaki tjedan izvode neke pokuse, pripremam učenike za Lidrano, pišem igrokaze. Obožavam projekte Erasmus+ i eTwinning.