Zanimljivosti
OŠ „MIJAT STOJANOVIĆ”, BABINA GREDA
Održali smo sjajan Dan znanosti
objavljeno: 25. ožujka 2019.

Na isti je dan rođen i Albert EINSTEIN, stoga je upravo taj datum bio idealan za projektni dan znanosti.

Za sve su učenike bile organizirane radionice o temi znanosti, a za učenike od 4. do 8. razreda i posjet mobilnom planetariju koji je bio postavljen u školskom predvorju. Teme radionica bile su: za razrednu nastavu pokusi s temom ekologije,kako nastaje kompost, recikliranje papira i izrada vjetrenjača, mikrobitovi i programiranje, izrada domaćeg plastelina i pijeska za oblikovanje, okusi i okusi osjetila, a za predmetnu nastavu znanstveni haiku, escape room, oslikavanje majica matematičkim simbolima, broj pi (3,14), robotika, izrada kalendara Orion, utrka molekula i CSI znanost.

U učionici matematike održano je Prvo natjecanje u recitiranju decimala broja koje je organizirao nastavnik matematike Robert MILOBAR.

Tijekom tjedna zainteresirani učenici recitirali su decimale broja pi na satima matematike, a oni koji su prešli 30 decimala dobili su priliku natjecati se u završnici natjecanja. Nastavnik matematike činio je povjerenstvo koje je pratilo regularnost natjecanja.

Najbolji je bio učenik Matija VIRAG iz 8. c razreda koja je izrecitirao čak 158 decimala broja pi. Na drugom je mjestu učenik Karlo STIVANIČEVIĆ iz 6. a sa 121 decimalom, a treća učenica Tatjana Barić iz 6. b s 86 decimala. Pobjednici su dobili prigodne nagrade.

Na radionici CSI znanost koju su vodile nastavnice Marica BABIĆ i Katarina ČOLAKOVAC

učenici su svladavali pripremljeni poligon uz pomoć „pijanih naočala” kakvima se koristi MUP za simulaciju osjećaja alkoholiziranosti i VR digitalne naočale.

Učenici 7. i 8. razreda natjecali su se u primjeni znanja kemije, fizike i matematike igrajući Escape room. Pobjednička ekipa u sastavu Ivana TERZIĆ, Marko ŠPIONJAK, Luka KRNIĆ i Alen TUNJIĆ također je prigodno nagrađena. Radionica Znanstveni haiku koju su vodile nastavnica Martina ROHAČEK i knjižničarka Anita UJAKOVIĆ održana je u školskoj knjižnici. Kreiranjem umne mape učenici su se upoznali s poznatim znanstvenicima. Igranjem kviza Kahoot podsjetili su se pravilnog pisanja znanstvenih pojmova. Nakon toga su se okušali u pisanju haiku poezije sa znanstvenim pojmovima. Pokazali su se vrlo maštovitim i duhovitim.

Nastavnice Ivana BILIĆ BALENTOVIĆ, Mirela LOVRIĆ i Mirta vodile su radionicu u znaku broj pi. Učenici su oslikavali majice i izradili pitu od jabuka.

Svi sudionici radionica ispunili su evaluacijske listiće koji su pokazatelj da su radionice bile zanimljive učenicima i da se vesele novim projektnim danima.

……………

Anita UJAKOVIĆ, stručna suradnica knjižničarka, OŠ „Mijat Stojanović”