Zanimljivosti
OŠ 'ANTE KOVAČIĆA' ZLATAR
Oskar znanja stigao u našu školu
objavljeno: 7. srpnja 2015.

[ Piše: Ana VARGA, 6. b ]  Takva sam i ja i ostale naše kolegice i kolege, koji pjevaju u pjevačkom zboru naše škole jer tamo nema loših učenika. Možda je baš pjevanje, što nam je i kazala naša dirigentica gđa Josipa Hopek, ono što djeluje na naš svestrani razvoj. Približavamo se cilju.

I zaista. Tamo je Dora Martinuš sa svojim tatom, naša profesorica gđa Josipa Hopek te mnogi državni i međunarodni prvaci osnovnih i srednjih škola iz različitih predmeta i šest kategorija zborova. Oni su u pratnji svojih mentora, roditelja i svih onih koji žele prisustvovati svečanosti jednog izuzetnog trenutka, a to je dodjela Oskara znanja za izvrsne rezultate u pojedinim nastavnim predmetima i izvannastavnim školskim aktivnostima.

Uz ministra znanosti, obrazovanja i sporta prof. dr. sc. gosp. Vedrana Mornara, svečanosti su prisustvovali i rektor Zagrebačkog sveučilišta prof. dr. sc. gosp. Damir Boras i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik gosp. Zvonko Kusić, koji su svima uputili prigodne i pozdravne riječi.

U velikoj dvorani svakoga je učenika državnog prvaka i njegova mentora čekalo obilježeno mjesto. Nakon svečanog otvorenja i prigodnih govora uslijedilo je i ono što smo svi nestrpljivo čekali, a to je svečana dodjela Oskara znanja.

Program je vodila svima nam znana gđa Danijela Trbović, a Oskare nam je dodijelio gosp. Mornar, ministar. Naš pjevački zbor dobio je već više Oskara, a Oskare dobivaju oni pjevački zborovi koji na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži, koje su po karakteru državno natjecanje, ostvare najveći broj bodova u svojoj kategoriji, odnosno osvoje prvo mjesto.

Kada sam već spomenula Glazbene svečanosti, naš pjevački zbor ove godine, osim prvoga mjesta, dobio je i zlatnu plaketu, koja se dodjeljuje zborovima koji su ocijenjeni s 90 i više bodova. Zboru je također dodijeljeno i posebno priznanje za 30. kontinuirani uspješni nastup na Glazbenim svečanostima, što do sada nije ostvario ni jedan zbor niti u jednoj kategoriji Glazbenih svečanosti. U prijašnjih 30 godina naš je zbor nastupao u B kategoriji, a to su višeglasni dječji pjevački zborovi osnovnih škola (učenici od petog do osmog razreda), koja se smatra najtežom kategorijom na Glazbenim svečanostima. Kroz cijelo to vrijeme zbor je vodila i njime ravnala naša učiteljica glazbene kulture gđa Josipa Hopek, profesorica, učiteljica-savjetnica. Ona je ove godine ostvarila i svoj jubilarni 40. nastup na Glazbenim svečanostima.

Pored naših 30 kontinuiranih nastupa u natjecateljskom dijelu i dva nastupa u revijalnom dijelu Glazbenih svečanosti, četiri je puta nastupila sa zborom OŠ Belec, jedan nastup ostvarila je sa zborom OŠ Marija Bistrica, dva nastupa sa zborom OŠ Zlatar Bistrica i jedan nastup sa zborom Srednje škole Zlatar.

Djevojački zbor Srednje škole Zlatar, čiji je najveći dio proistekao upravo iz zbora naše osnovne škole, ove je godine prvi put nastupio na Glazbenim svečanostima i osvojio srebrnu plaketu i drugo mjesto u svojoj kategoriji.

Zlatarski osnovnoškolski zbor “rasadnik” je lijepih glasova, koji su našli svoje mjesto u drugim pjevačkim zborovima našega grada i okolnih mjesta, a mnogi od njih odabrali su glazbu kao svoj životni poziv.