Zanimljivosti
Otok koji je za Francusku ono što su piramide za Egipat
objavljeno: 6. studenoga 2013.

Na spomen Francuske uglavnom najprije pomislimo na Pariz, kroasan, sireve, beretku i Parižanke koje slove kao najelegantnije i najljepše žene svijeta.

Evo jednog drukčijeg simbola Francuske, malog otočića po imenu Mont Saint-Michel u Normandiji na kojem se smjestio samostan svetog Mihovila. Taj je otočić treće najposjećenije turističko odredište u Francuskoj, odmah nakon Eiffelova tornja i Disneylanda.

Fascinantni otok Mont Saint-Michel

Otok se dijeli na dvije etaže: prvu tvori stijena visoka 80 metara, a na drugoj je smješteno malo selo sa samo 47 stanovnika, opatija s utvrdom, samostan i crkva. Na vrhu njezina tornja pozlaćeni je arkanđeo Mihovil koji pobjednički pruža mač prema nebu. Victor Hugo nazvao je Mont Saint-Michel „čudom” i rekao da je on „za Francusku ono što su piramide za Egipat”.

Rijetka su mjesta na svijetu na kojima su toliko izražene morske mijene (plima i oseka). Razlika u dizanju i spuštanju razine mora može iznositi i 15 metara. More se za oseke povuče gotovo 15 kilometara pa je moguće šetati nepreglednim sprudom.

Plima se zbiva samo pedesetak dana u  godini i tada seMont Saint-Michel  pretvara u otok potpuno okružen  morem. Godine 1880. otok je nasipom povezan s kopnom kako bi se stanovnicima i turistima omogućio siguran prelazak bez obzira na plimu i oseku.

 

Autorica: Vedrana Franović