Zanimljivosti
GIMNAZIJA VUKOVAR USPJEŠNA I NA INOVI
‘Pametni grad Vukovar’ zlata vrijedan
objavljeno: 28. svibnja 2019.

Vukovarski gimnazijalci sudjelovali su na najvećoj izložbi inovacija mladih u Republici Hrvatskoj. Naime, INOVA MLADI 19. je po redu izložba inovacija učenika osnovnih, srednjih škola i studenata s međunarodnim djelovanjem, koja okuplja i osnažuje učenike i njihove mentore u stvaralačkom, kreativnom i inovativnom radu te nagrađuje najbolje projekte vezane za nastavni proces i nastavni program. Organizator je ovoga prestižnog događanja Savez inovatora Zagreba uz suorganizatore Fakultet strojarstva i brodogradnje i Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Izložba i predstavljanje radova i ideja održani su u prostorijama Fakulteta strojarstva i brodogradnje, gdje je i vukovarski gimnazijalac Marko MACURA u ime projektnog tima, putem prezentacije, plakata, makete i usmenog izlaganja, izvrsno predstavio projekt „Vukovar – Our view of smart living”. Ocjenjivanje radova bilo je zanimljivo osmišljeno, i to tako da dvočlani žiri, prepoznatljiv po akreditaciji, pristupi postavljenom štandu, odsluša predstavljanje i potom zatraži odgovore na stručna pitanja o samom projektu, ali postojao je i žiri bez službene akreditacije, koji je izgledao poput znatiželjnih posjetitelja koji su svojim pitanjima i neformalnom komunikacijom pokušavali prikupiti što više informacija o projektu, njegovoj realizaciji te svrhovitosti. Marko, potpuno usmjeren na projekt, sa strpljenjem je odgovarao na pitanja i žirija i svih znatiželjnih posjetitelja, od oih najmlađih pa do najstarijih te je oduševio žiri strpljenjem i vedrinom, ali i osebujnim stilom predstavljanja projekta. Za svoj je nastup projektni tim u sastavu Marko MACURA, Ivan KOLAR, Matko GAŠPARIĆ i Matija HARDI, predvođen mentorom Davorom ŠIJANOVIĆEM i mentoricom (ujedno razrednicom) Sanjom PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ, uz riječi pohvale dobio i priznanje za sudjelovanje, a time je porasla nada i vjera u mogućnost da 24. svibnja, na objavi rezultata i proglašenju pobjednika, stručno povjerenstvo na svečanoj promociji uruči odličje i timu vukovarske gimnazije.

S nestrpljenjem se iščekivao dan kad će stručno povjerenstvo proglasiti pobjednike. I bez osvajanja nagrade ostala bi spoznaja da se u ovakvim susretima stječu zavidna znanja o praktičnim aspektima poduzetništva, načinima promocije poduzetničkih aktivnosti i izlaska na tržište, a još važnije i vrjednije od svega pružaju se jedinstvene prilike u kojima se mogu odslušati i pogledati prezentacije uspješnih primjera iz prakse, produbljuju se stara poznanstva i uspostavljaju nova, što postaje još jača motivacija, a samim time i pokretač u budućim planovima u razvoju novih ideja.

Točno u podne počelo je događanje, a stručno povjerenstvo otvorilo je svečanost i prozvalo projektni tim Gimnazije Vukovar da za projekt Pametni grad Vukovar preuzme zlatnu medalju! Najveća izložba inovacija mladih u ovom dijelu Europe na kojoj je sudjelovalo čak 440 izlagača s 218 projekata otvorena je izlaskom vukovarskih gimnazijalaca na podij.

Bio je to trenutak kojem su se gimnazijalci potajno nadali. Iako Pametni grad u svojoj kolekciji ima zapažena priznanja i nagrade, ovo mu je prva medalja i još k tome zlatna. Uz medalju, ekipi vukovarskih Smogovaca uručena je i plaketa za najboljega gosta iz Republike Hrvatske na izložbi.

Na samoj izložbi predstavljeno je više 200 radova u pet kategorija: osnovne školes, srednje škole – softver, srednje škole – maturalni radovi, srednje škole i fakulteti. Pametni grad Vukovar zlatnu je medalju osvojio u kategoriji srednje škole. Ovim su uspjehom vukovarski gimnazijalci osigurali sudjelovanje na međunarodnoj smotri inovacija INOVA – BUDI UZOR 2019., koja će se održati u studenome u Zagrebu. Biti u društvu najboljih autora radova iskustvo je koje zlata vrijedi, ali nositi oko vrata zlatnu medalju i biti proglašen najboljim gostom iz Republike Hrvatske zaista je jedinstven osjećaj.