Zanimljivosti
Priča o Nebeskoj Carici koja se opirala svim društvenim normama
objavljeno: 6. studenoga 2013.

Wu Zhao bila je jedina carica u kineskoj povijesti koja je vladala samostalno. Život joj je bio pun kontroverzija, njezina ljepota i inteligencija legendarne, a okrutnost zastrašujuća.

Wu je imala samo trinaest godina kad je postala konkubina kineskog cara Taizonga iz dinastije T’ang. Nakon Taizongove smrti provela je neko vrijeme u budističkom samostanu. Na dvor ju je vratila carica Wang, žena Taizongova sina i tadašnjeg cara Gaozonga. Carica Wang kanila je s pomoću Wu skrenuti carevu pozornost s njemu tada omiljene konkubine Xiao zbog koje je bila silno ljubomorna. No, caričino se podupiranje Wu u toj misiji ubrzo pokazalo kobnim jer je Wu imala znatno veće ambicije od onih koje joj je nametnula carica.

Carica Wu (625. - 705.)

Naime, ne samo što je Wu uspjela potisnuti Xiao kao carevu omiljenu konkubinu nego je postala i njegovom suprugom te mu rodila četiri sina. I Xiao i Wang pokušale su se izboriti za svoje izgubljene uloge ljubavnice i supruge, no nestale su u vrtlogu misterioznih smrti koje su se iznenada zbile u palači.

Postavši caricom, Wu se opirala patrijarhalnom, konzervativnom kineskom društvu odbijajući konvencije prema kojima je ženama bio namijenjen podređen položaj.

Jedni je stoga slave kao revolucionarku i sposobnu caricu koja je uvela važne promjene u oblikovanje kineskog društva, podupirući taoizam, budizam, književnost, umjetnost i obrazovanje, a drugi je smatraju beskompromisnom i okrutnom vladaricom koja je uvela strahovladu na kineski carski dvor. Iako je Kina pod njezinom vladavinom znatno povećala svoj teritorij i ojačala politički utjecaj, dvorska je povijest pamti kao caricu koja je usmrtila mnoge svoje suparnike u borbi za vlast. Pritom nije birala sredstva pa se služila progonstvima, trovanjem i davljenjem svojih protivnika, a tragični svršetci mnogih njezinih konkurenata bili su prikazani kao samoubojstva.

Godine 690. carica Wu uspjela je samostalno zavladati Kinom pa je osnovala vlastitu dinastiju Zhou vladajući kao Nebeska Carica, sveta i božanska.

Carica Wu u starijoj dobi

Unatoč mnogim pokušajima urota i pobuna protiv nje, Wu je, iako teško bolesna, umrla mirnom smrću u krevetu u dobi od otprilike 80 godina. Nakon njezine smrti dinastija T’ang ponovno se vraća na vlast, a do zlatnog doba dinastiju je doveo upravo jedan od njezinih unuka – car Xuanzong.

Iako je caricu Wu povijest okarakterizirala kao beskompromisnu osobu i ubojicu, treba uzeti u obzir ne samo doba u kojem je vladala nego se i prisjetiti tzv. Pravila Shanga na kojemu je prvi kineski car Qin Shi Huangdi temeljio svoju vladavinu pri ujedinjavanju Kine, a ono glasi: „Ako vladate tako da kažnjavate ljude, oni će se bojati. Kada se boje, ne čine zločine.”

 

Autorica: Sonja Miličević, prof.