Zanimljivosti
Prikupljanje podataka
objavljeno: 4. studenoga 2013.

Plinije Stariji živio je u prvom stoljeću naše ere, a poznat je po golemom djelu koje je napisao, prvoj enciklopediji zapadnog svijeta. Enciklopedija je imala 37 svezaka, a zvala se Historia Naturalis. U predgovoru te goleme enciklopedije napisao je da su mu u radu od koristi bile 2 000 knjiga iz kojih je preuzeo 20 000 podataka koje je dopunjavao bilješkama, objašnjavao i potkrepljivao podatcima iz osobnog iskustva.

I umro je prikupljajući bilješke: pri erupciji Vezuva 79. godine sa svojim svitkom na koji je bilježio znanstvene podatke o erupciji previše se približio vulkanu. Zapljusnuo ga je jedan val lave. Pronašli su ga okamenjenoga.

Pompeji – grad zaustavljen u vremenu

Pompeji su rimski grad smješten na obali mora u blizini rijeke Sarno, kraj današnjeg Napulja u talijanskoj pokrajini Kampaniji. Podignut je na vulkanskoj stijeni koja se uzdiže 30 metara iznad mora podno vulkana Vezuva koji je eruptirao 24. kolovoza 79. godine. Pompeji su bili zatrpani pod slojem pepela sve do 16. stoljeća kad su slučajno otkriveni. Pepeo koji je u jednom danu uništio sav život u Pompejima svojim je pokrivanjem zaustavio vrijeme i danas se može vidjeti kako je većina Pompeja izgledala u prvom stoljeću poslije Krista.

link