Zanimljivosti
GIMNAZIJA VUKOVAR
Program Compute-R-evolution u Gradskoj knjižnici Vukovar
objavljeno: 31. siječnja 2020.

U sklopu događanja učenici su odslušali tematsko predavanje o povijesti računala i saznali sve o Muzeju informatike PEEK&POKE iz Rijeke izravno od djelatnika Muzeja. Uz predavanje, učenici su pogledali izložbu Compute-R-evolution o povijesti računala, robota te informatičke tehnologije općenito u svakodnevnom životu te u filmskoj industriji i književnosti. Izložba starih računala i tehnologije organizirana je u suradnji s Muzejom informatike PEEK&POKE te s tvrtkom m5 računala iz Vukovara.

Muzej informatike PEEK&POKE prvi je hrvatski muzej računala i informatičke opreme, a vukovarski gimnazijalci imali su priliku u svom gradu, prateći izložbu, osvijestiti brze tehnološke promjene koje tehnološku budućnost u kratkom razdoblju pretvaraju u prošlost. Stoga ne iznenađuje i činjenica da ovaj muzej njegovi osnivači nazivaju i Retro Computer Club. Otvoren je 2007. godine, a u postavu sadrži izloške od 1960-ih, koje su bile bogate raznim revolucionarnim idejama i promjenama, kako u politici, umjetnosti, pa tako i tehnologiji.

Poznavatelje i ljubitelje tehnologije, baš poput učenika vukovarske gimnazije, dočekao je zanimljiv postav koji uključuje izloške poput pionira računalne tehnologije Minivaca, prvoga velikoserijskog osobnog računala Apple II, prvog cijenom pristupačnog kućnog računala Sinclair ZX80. Zanimljivo je bilo vidjeti i prvi dlanovnik Newton te računalo na kojem je stvarao američki umjetnik, predstavnik pop-arta Andy Warhol  – Amiga 1000. Warhol je prozvan i prvim svjetskim multimedijskim umjetnikom. Još davne 1985. bavio se i danas nezaobilaznom digitalnom umjetnošću, kad je u svoj atelijer uveo i prva računala na poziv tvrtke Commodore International, koja ga je zamolila da eksperimentira s njihovim modelom Amiga 1000.

Naravno, nema postava bez preteče svih modernih osobnih računala, originalnog IBM PC. Saznali smo i da je prvi europski kalkulator, proizveden 1971. u Bujama, u tvornici Digitron što je i pokazatelj da je Hrvatska nekoć prednjačila u jednom segmentu te tehnologije.

Muzej PEEK&POKE u stalnom izložbenom postavu sadrži više od 2000 eksponata svjetske i hrvatske računalne povijesti, audio, video i fototehnike. U Rijeci je smješten na 300 četvornih metara, a nosi titulu jednog od prvih pet svjetskih muzeja ove tematike koji krasi najveći postav u ovom dijelu Europe.

Gradska knjižnica Vukovar omogućila nam je sudjelovanje u programu Compute-R-evolution, a učenici prirodoslovno-matematičkog usmjerenja imali su priliku u svom gradu posjetiti i doživjeti Riječki muzej PEEK&POKE i to baš kad se obilježava kulturna manifestacija Noć muzeja.

………….

Sanja PAVLOVIĆ ŠIJANOVIĆ i Davor ŠIJANOVIĆ, Gimnazija Vukovar