Zanimljivosti
I. OSNOVNA ŠKOLA BJELOVAR > ENGLISH LEARNING FRIENDS
Projekt Erasmus okončan završnim događajem
objavljeno: 28. lipnja 2017.

… te učenici 1.b koji su sa svojom učiteljicom Ljiljanom Dominko plesom uveličali tu svečanost. Svi učenici škole i njihovi učitelji pozorno su pratili završno projektno događanje kojim je projekt priveden kraju. Slijede zahtjevno pisanje završnog izvješća i ostali poslovi koji prate svaki europski projekt.
Koordinator dvogodišnjeg projekta je I. osnovna škola Bjelovar, a partneri su iz Poljske, Finske, Češke, Italije, Grčke i Turske.

CILJ PROJEKTA, razvijanje osnovnih i transverzalnih jezičnih vještina učenika koristeći inovativne modele učenja i poučavanja te unaprjeđenje kvalitete učenja i poučavanja uz pomoć informacijsko-komunikacijske tehnologije, potpuno je ostvaren. Učenici su dvije godine učili engleski jezik uz nove obrazovne tehnologije, razvijajući pritom međukulturalnost, toleranciju i razumijevanje te unaprjeđujući europsku dimenziju. Radili su i u online okruženju obrazovne mreže eTwinning, čime je promovirano učenje i poučavanje u sigurnom okruženju.
Učenici su radili u ELF klubovima kojih je u školi bilo tri. Najmlađi klub, učenici 2. razreda, radili su sa svojom učiteljicom mr. Natašom Ljubić Klemše, drugi ELF tim, učenici 6.a i 6.c razreda, radili su s učiteljicom engleskog jezika Helenom Gustović Ljubić, a treći ELF tim učenika naše škole, učenici 5. i 8. razreda, s učiteljicom engleskog jezika Martinom Supančić. Projektne aktivnosti ostvarivali su u nacionalnim i internacionalnim timovima.
Tijekom dvije godine realizirano je više od pedeset aktivnosti u kojima su naši učenici aktivno sudjelovali. Navodimo ih samo nekoliko: 18 održanih videokonferencija, ELF tjedan u kojemu je izabran najbolji kostim i poster projekta, osmišljena himna projekta i službeni ELF ples, kampanja zdravog načina života “Healthy Lifestyle Campaign”, napravljene četiri e-knjige s pričama za stariju i mlađu dob učenika te izdano 14 brojeva e-časopisa ELF World. Izabrani su gradonačelnica i Gradsko vijeće zamišljenog grada Elfvillea te osmišljeni zakoni potrebni za njegovo funkcioniranje. Također su održana tri natjecanja u slovkanju na engleskom jeziku „Spelling ELF“: školsko natjecanje, gradsko natjecanje u koje su bili uključeni i učenici četiriju bjelovarskih osnovnih škola te međunarodno natjecanje. Učenici pobjednici u slovkanju nagrađeni su prigodnim poklonima. Predstavljen je sastanak učenja i poučavanja koji je održan u travnju 2016. godine u Bjelovaru, na kojemu su sudjelovali 24 učenika projektnih partnera i njihovi učitelji, te sastanak u Finskoj u veljači ove godine, na kojem je sudjelovalo četvero učenika naše škole: Marta Pocrnčić, Nikola Mamić, Marko Dončević i Matija Štiglić.
Na završnom događanju otvorena je izložba projekta i projektnih susreta u Bjelovaru i Lappeenranti u Finskoj, koja je otvorena i za javnost te je otkrivena ploča posvećena prvom Erasmus+ projektu realiziranom u našoj školi.
Finale projekta održano je pretposljednjeg dana nastave na gradskom korzu, kada su učenici 1.b, uz vodstvo svoje učiteljice Ljiljane Dominko, izveli “flash mob”, ples i performans kojim su privukli pozornost prolaznika. Cilj i svrha izvedbe bili su promocija projekta i učenicima prikladan način obilježavanja njegova završetka.
Voditeljice projekta Helena Gustović Ljubić, dipl. učiteljica mentorica, Martina Supančić, dipl. učiteljica mentorica, i mr. Nataša Ljubić Klemše, učiteljica savjetnica, zahvalile su svim učenicima, njihovim roditeljima i učiteljima koji su bili neposredno uključeni u rad na projektu, a ravnateljici i ostalima na podršci. Kazuju da su svojim radom pokazale dobrobiti i izvrsne rezultate timskog rada te da su postavile odlične temelje za nastavak provedbe projekata u I. osnovnoj školi Bjelovar. Istaknule su da nakon tog iznimnog iskustva još motiviranije nastavljaju s projektima! [ IZ DRUGIH MEDIJA | zvono.eu ]