Zanimljivosti
TEHNIČKA ŠKOLA PULA U PROGRAMU ERASMUS+
Razvoj 3D kompetencija za istarske učenike
objavljeno: 12. listopada 2017.

Cilj projekta jest učenike tehničkih i strukovnih srednjih škola učiniti konkurentnijima na tržištu rada primjenom 3D tehnologije u formalnom obrazovanju.

U 3D tehnologijama prednjači upravo Austrija, iz koje dolaze dva partnera projekta – Koruško sveučilište primjenjivih znanosti i Srednja tehničko-strukovna škola Villach – koje su sudionici sastanka posjetili te im je prezentiran sustav strukovnoga i tehničkog obrazovanja u Austriji. Poseban osvrt dan je na radionice, rad u laboratorijima te stručnu praksu u privatnom sektoru, koji su obvezatan dio nastave u tijeku srednjoškolskoga i fakultetskoga tehničkog obrazovanja. Tako učenici dobivaju kvalitetnije obrazovanje i primjenjivo znanje te se po završetku škole i fakulteta svi odmah zapošljavaju.

Na sastanku su dogovorene aktivnosti i radni zadatci partnera koje će koordinirati Istarska županija kroz Upravni odjel za međunarodnu suradnju i EU poslove. Projekt čini osam partnera iz četiri zemlje (Hrvatska, Austrija, Litva, Poljska): dvije regije, pet subjekata obrazovne naravi i jedan istraživački centar. Partneri u Istarskoj županiji su Tehnička škola Pula i Ustanova Metris.

U tri godine provedbe projekta planiraju se održati tri treninga profesora za primjenu 3D tehnologija, na koruškom sveučilištu i u istarskom Metrisu, te dvije mobilnosti učenika u srednjim školama u Austriji i Litvi.

Do kraja godine Tehnička škola Pula opremit će se novim 3D printerom, a profesori i učenici projektom će se educirati za njegovu primjenu, čime se EU-ovim projektima pridonosi povećanju kvalitete strukovnog obrazovanja u Istarskoj županiji. Učenici će imati prilike razmijeniti svoja tehnička znanja i jezične vještine s vršnjacima iz Poljske, Litve i Austrije.  [ IZ DRUGIH IZVORA | istra-istria.hr ]