Zanimljivosti
VARAŽDINSKA ŽUPANIJA | PRVA OSNOVNA ŠKOLA VARAŽDIN
Robotičari drugi na Svjetskom natjecanju: Oduševljeni smo!
objavljeno: 13. srpnja 2016.

…u disciplini Rescue Line Primary osvojili 4. mjesto. Sven i Noa su pak u finalnom dijelu Super timova s ekipom Njemačke osvojili 2. mjesto. 

– Noa i Sven dokazuju kako se isplati ulagati u obrazovanje i da treba tražiti talente te im omogućiti da to pretvore u nešto korisno. Ovi su momci napravili minijaturnog robota, ali smo se dogovorili da će s vremenom raditi na tome da rade ‘prave’ robote u industriji, kako bi stvarali dodatnu vrijednost i nova radna mjesta. Sinergija između obrazovanja, institucija i samih učenika donosi veliku korist za ovu zemlju, stoga im moram čestitati na rezultatima i trudu – rekao je župan Predrag Štromar koji im je uručio prigodne poklone.

Svjetsko natjecanje robotičara RoboCup održavalo se u Leipzigu od 30. lipnja do 4. srpnja, a učenici Sven Vojnović i Noa Šoić kao predstavnici Republike Hrvatske natjecali su se u disciplini Rescue Line Primary u konkurenciji 40 timova.

– Robot je napravljen da prati crtu na kojoj su razne prepreke koje treba zaobići i na kraju je crvena soba u kojoj on spašava žrtve, što je simulacija stvarnog spašavanja žrtvi. Robota inače usavršavamo već dvije godine – opisao je ukratko Sven Vojnović.

Konkurencija je bila jaka, o čemu je ispričao Noa Šoić.

– Svjetsko je natjecanje tako da je za očekivati da će konkurencija biti jaka. Imali smo sreće što smo dobili dobar tim te smo osvojili drugo mjesto. Zadatak smo trebali na licu mjesta odraditi, a surađivali smo s timom Nijemaca, što je napravljeno s ciljem upoznavanja novih ljudi i uspostavljanja komunikacije. Sretni smo i oduševljeni s rezultatom, s obzirom da je ovo prvi put da smo nastupali na svjetskom natjecanju. Planiramo se time baviti i u budućnosti – rekao je.

Mentor učenika je učitelj Ivica Kolarić, dipl. ing. automatike i robotike, a prijemu je nazočila i ravnateljica I. osnovne škole Varaždin Karmen Hans-Jalšovec.

– Već smo gotovo navikli na dobre rezultate u robotici, tako da smo kao škola izuzetno ponosni na njihov uspjeh. Predan je to rad i vikendom i u slobodno vrijeme, tako da moram pohvaliti i roditelje koji žrtvuju svoje slobodno vrijeme, ali i financijska sredstva kako bi učenici prosperirali.

Podsjetimo, ludbreški su robotičari na istom natjecanju u kategoriji za srednje škole, osvojili prvo mjesto. [ IZ DRUGIH MEDIJA | varazdinski.hr ]