Zanimljivosti
OŠ EUGENA KVATERNIKA, VELIKA GORICA, PŠ DUBRANEC I PŠ LUKAVEC
Slikopričanje u Dubrancu i Lukavcu
objavljeno: 2. svibnja 2019.

… koje su napisali i nacrtali po uzoru na „Slikopriče”, „Nove slikopriče” i „Zelene slikopriče” njihove gošće.

Svaki učenik prvoga, drugoga i trećega razreda napravio je svoju malu slikopriču, neki su ih na susretu i pročitali, a učenici četvrtog razreda napravili su zajednički uradak: sadržaj romana „Ljubičasti planet” Ante Gardaša prepričali su u obliku slikopriče i prikazali ga na dugom svitku nalik na stare pergamentne svitke.

Istoga dana spisateljica je posjetila i PŠ Lukavec, gdje su je na početku susreta pozdravili djevojčica i dječak u narodnoj nošnji – djevojčica s poculicom na glavi, a dječak s podgutnicom oko vrata. Ostali su učenici opisali spisateljici neke običaje vezane uz turopoljsku narodnu nošnju. Nakon susreta spontano su postavljali pitanja, i to takva da je spisateljica rekla da su to najoriginalnija pitanja koja je dosad čula na nekom književnom susretu s djecom.

Oba su susreta protekla u vedrom pričanju priča, razgovoru, sudjelovanju u pričokazima, pjevanju i udaranju ritma. I vrijeme se potrudilo: nakon dugog razdoblja kišnog vremena učionice su bile preplavljene suncem. Bio je to zaista poseban dan za cijelu školu. No vrijeme je prebrzo proletjelo, spisateljica je morala otići, a učenici su se morali vratiti svojim uobičajenim dužnostima: pisanju, računanju, vježbanju čitanja. A onima koji baš ne vole čitati toga se jutra učinilo da čitanje i knjige mogu biti vrlo zanimljivi. [D. A.]