Zanimljivosti
Taj čudesni plod – jabuka
objavljeno: 31. listopada 2013.

Otkako je u listopadu 1990. godine počela izložba jabuka u Londonu kako bi se predstavile mnogobrojne sorte jabuka te kako bi se istaknula nutritivna vrijednost tog voća u ljudskoj prehrani, taj se običaj munjevitom brzinom proširio cijelom Europom.

Jabuka (lat. Malus), rajsko voće, potječe iz južnog Sibira. Može se brati njezin cvijet, list ili plod, ovisno o krajnjoj namjeri uporabe. Plod dozrijeva od srpnja do listopada, ovisno o sorti.

Zbog svojega bogatog nutritivnog sastava jabuka se ubraja u najkorisniju namirnicu u ljudskoj prehrani na koju vrlo često jednostavno zaboravimo u brzom ritmu svakidašnjice.

Jabuka sadržava oko 80 % vode (uspješno gasi žeđ), 9 – 12 % šećera, otprilike 1 % organskih kiselina (najviše jabučne), oko 0,4 % bjelančevina, 0,4 % masti, pektin, celulozu, mnoge mineralne tvari (fosfor, kalcij, željezo i mangan) te vitamine A i C.

Jabuke

Mnogi bacaju koru jabuke kako bi spriječili unos pesticida u organizam što je zapravo pogrešno. Naime, ako je jabuka tretirana pesticidom, on dospijeva i u njezinu unutrašnjost, a to omogućuju različiti stanični procesi dok je jabuka peteljkom vezana za stablo! Kora pak krije različite hranjive tvari poput vitamina A i B5, a od mineralnih tvari sadržava kalij, fosfor, sumpor, natrij, magnezij, silicij, željezo, mangan, jod i cink.

Odrasle osobe trebale bi na dan pojesti barem jednu jabuku. Stara izreka kaže: „Jedi jabuku svaki dan i tjeraj doktora iz kuće van!” Prema statistici Hrvatske gospodarske komore prosječni Hrvat godišnje konzumira oko 16 kg toga nutritivno vrijednog voća. Zahvaljujući velikom udjelu vitamina C i mineralnih tvari, jabuka odlično djeluje na imunosni sustav organizma štiteći ga od virusa i bakterija te prehlada. Pektin u jabuci pomaže sprečavanju karcinoma debelog crijeva. Zahvaljujući kalciju i fosforu koje sadržava, jabuka sudjeluje u izgradnji kosti, zubi i noktiju. Pomaže i u sprečavanju nastanka karijesa. Pozitivne učinke ima na probavni sustav u kojem pospješuje rad žuči, jetara i bubrega. Velik udio kalija u jabuci potiče izlučivanje suvišne tekućine iz organizma te, između ostalog, utječe i na mršavljenje. Jabuka je odličan izbor u prehrani djece već u dojenačkoj dobi.

Od ove se školske godine projektom Shema školskog voća jabuka nudi djeci od 1. do 4. razreda osnovne škole radi stjecanja dobrih prehrambenih navika.

Autorica: Martina Halambek