Zanimljivosti
GODIŠNJA eTWINNING KONFERENCIJA U VARŠAVI
U središtu: Naša kulturna baština
objavljeno: 7. studenoga 2018.

…u Varšavi na godišnjoj eTwinning konferenciji nazočila i učiteljica razredne nastave Anita MEDO iz OŠ Brodarica.

Inače, u radu Konferencije sudjelovalo je više od 500 ljudi iz europskih i zemalja izvan EU-a, a pridruženih eTwinning zajednici učitelja. Sve je bilo u znaku kulturne baštine i obilježavanja 2018. kao Europske godine kulturne baštine. Predstavljeni su najbolji europski projekti i uručene nagrade kolegama koji su na njima radili.

Boravak na konferenciji učiteljica Anita Medo iskoristila je za povezivanje s kolegama, razmjenu iskustava te pronalaženje novih ideja za eTwinning projekt na kojem trenutačno radi pod nazivom „Our Cultural Heritage” (Naša kulturna baština). Naša je škola u zajednici prepoznata kao škola iz koje se šire primjeri dobre prakse koje prihvaćaju i ostali učitelji.

Svrha je ovog projekta istražiti i prikazati vrijednosti kulturne baštine, Republike Hrvatske i zemalja u okruženju, cijeneći svoj identitet i identitet svakog člana lokalne i globalne zajednice. 

Smisao je da se učenike potakne na istraživanje svoje kulturne baštine i dijelova prirodne baštine, poboljšati njihovu medijsku pismenost, razviti vještine stvaranja i dijeljenja sadržaja, uz oblike i metode rada koji odgovaraju sudionicima uz pomoć IKT-a, radom u učionici, učenjem na otvorenome i online.

Time ćemo osnažiti učitelje u projektnom radu s učenicima s naglaskom na eTwinning zajednicu, zatim primjeni IKT-a u nastavi te suradnji s lokalnom i globalnom, neposrednom te virtualnom zajednicom. U projektne aktivnosti uključit ćemo i roditelje učenika.

Projekt daje odgovore na mnoga pitanja koja smo postavili:

  • Poznajemo li dovoljno kulturnu baštinu koju smo naslijedili od naših predaka?
  • Hoćemo je li uspjeti ostaviti u naslijeđe svojim potomcima?
  • Što čini našu kulturnu baštinu?
  • Zajedno tražimo odgovore, istraživanjem, suradnjom, učeći jedni od drugih, u našim učionicama, na otvorenome i online.

Tijekom boravka na konferenciji učiteljica je sudjelovala na radionicama > Winners & runner – ups age category 4 – 11 ■ Teach meet – session 2 – age category 4 – 11 ■ Teach meet – session – age category 12 – 15 ■ eTwinning schools.

Radom na ovom projektu dat ćemo prilog očuvanju kulturne baštine koja nas okružuje i ostaviti materijal za učenje jedni drugima, ali i svima koji žele saznati više o hrvatskoj kulturnoj baštini kao dijelu europske kulturne baštine. Više možete saznati OVDJE.