Zanimljivosti
HRVATSKA ŠKOLA OUTWARD BOUND ODRŽALA KONTAKTNI SEMINAR
U Velikom Žitniku okupili školske djelatnike iz 18 škola
objavljeno: 27. lipnja 2019.

Svrha je kontaktnog seminara bila upoznati djelatnike škola s doživljajnom pedagogijom u prirodi i njezinom primjenom kroz izvanučioničku nastavu i izvannastavne aktivnosti za učenike svih razreda osnovnih i srednjih škola. Predstavnici škola imali su priliku okušati se u aktivnostima koje su sastavni dio programa Outward Bound.

Jedna od takvih aktivnosti jest rješavanje kreativnih zadataka i zadanih problema korištenjem poligona niskih užeta. Kroz zajedničku suradnju na rješavanju zadataka i problema djelatnici škola imali su priliku iskusiti kako je, uz pomoć metode iskustvenog učenja u prirodi Outward Bound, moguće razviti sposobnosti rada u timu i unaprijediti komunikacijske vještine.

Osim aktivnosti s užetom, kontaktni seminar obuhvatio je i orijentaciju u prirodi pomoću zemljopisnih karata i kompasa. Snalaženjem u prirodi, sudionici naših programa razvijaju osjećaj odgovornosti za sebe, ali i za druge sudionike. Davanjem odgovornosti sudionici razvijaju i spremnost na pružanje i prihvaćanje podrške od ostalih članova grupe.

Program je proveden u sklopu 30-mjesečnog strateškog projekta “EVS za Sve” financiranog od Europske unije u sklopu programa Erasmus+. Glavna je svrha ovog projekta širenje informacija i svijesti o mogućnostima volontiranja u Europskoj volonterskoj službi te kompetencijama koje se stječu volontiranjem, u Hrvatskoj, zemljama partnera i šire na međunarodnoj razini kroz diseminacijske aktivnosti.

Outward Bound Hrvatska član je međunarodne organizacije Outward Bound, a ujedno je i jedina organizacija u Hrvatskoj koja se bavi eksperimentalnim učenjem u prirodi. U Hrvatskoj djelujemo od 2005. godine, a na svojim programima promijenili smo živote 6500 ljudi, ističući im njihove sposobnosti i talente kroz avanturu i nesvakidašnju okolinu.